Земля: продавати чи ні?

Земля: продавати чи ні?

Аграрна партія презентувала дорожню карту з проведення земельної реформи на форумі у Харкові. Це перший захід із серії запланованих по всій території України обговорень, метою яких є сформувати спільне бачення напрямків земельної реформи.

В Харкові відбувся Земельний форум, на який зібралися представники східних областей України: експерти, підприємці, політики, власники паїв і селяни, які не отримали їх. Організатором виступила Аграрна партія України.

Головним завданням на нинішньому етапі лідер Аграрної партії Віталій Скоцик вважає захист української землі від розкрадання. "Сьогодні найважливіше питання – не дати вкрасти українську землю. Потреба в продовольстві у світі зростає величезними темпами – за найближчі роки вона може зрости на 64%. І заяви представників іноземних інституцій і компаній про те, що Україна має негайно відкрити ринок землі, служать одній меті – скупити за копійки українську землю. Роблять це цинічно і безпринципно. Ми вже бачимо спроби відібрати землю, навіть, в обхід не лише людей, але й парламенту, через Конституційний суд. Наша мета - зупинити грабунок і дати людям цивілізовану реформу, від якої виграє власник землі, громада і вся Україна загалом. На форумах ми збираємо думки експертів, фермерів, власників паїв, щоб виробити бачення, яке ляже в основу розробки земельного законодавства", - сказав Віталій Скоцик під час форуму.

Після Харкова форуми пройдуть по всій країні, а 24 березня в Києві відбудеться форум Центрального регіону. «Форуми - відповідь суспільства на активізацію сил, які прагнуть ввести "дикий ринок" землі сільськогосподарського призначення, - зазначив Віталій Скоцик, - Аграрна партія сформувала експертну групу, яка розробляє повний пакет законодавства щодо поводження землі, який погоджує інтереси власників, громад і українського народу в цілому».

За словами лідера Аграрної партії, розроблена дорожня карта зваженої реформи, сформульовані її принципи та напрямки, і проходять її обговорення на земельних форумах. «Земельна реформа повинна вирішувати ряд проблем. Ще не проведенадетальна інвентаризація земель, ми ще не знаємо їх якісний склад. Крім цього, ще неналагоджено роботу земельного кадастру. Не вирішена також проблема розмежування комунальної та державної землі, не створений Земельний банк, який дозволить стежити за тим, щоб якість земель не погіршувався при її перепродажі ", - зазначила голова Аграрної ради партії, доктор економічних наук Ольга Ходаківська.

Економіст також повідомила, що у фокусі пропонованих змін буде лежати захист прав власників землі, розумне використання ресурсів і усунення законодавчих перепон для цивілізованого обігу земель сільськогосподарського призначення. “Пропоновані зміни повинні гарантувати права власників насамперед для тих, хто володіє земельними паями. Багато уваги приділяємо гарантіями екологобезпечного використання земельних угідь. Наступним поколінням ми маємо передати такі ж родючі чорноземи. Більшість зусиль зараз спрямовані на усунення неузгодженостей у законодавстві. Саме можливість по-різному трактувати одні і ті самі норми, суперечність один одному різних законодавчих актів і породжують більшість тіньових схем. Тому зараз при Аграрній раді створено робочу групу фахівців-земельників, які розробляють повний пакет законів, починаючи від нової редакції Земельного кодексу і закінчуючи Законом України про загальнодержавну програму розвитку земельних відносин”, - сказала Ольга Ходаківська.

«Чи на часі зараз продавати землю? Можу стверджувати, що  - ні. І це думка всіх аграріїв Луганщини. Адже саме на тій землі зараз війна, та гинуть кращі патріоти держави. Тому зараз питання про відкриття ринку обігу земель господарського призначення є не тільки не на часі, але й злочинним, - поділився з учасниками форуму Сергій Ковальов, фермер, голова Сватівської організації АПУ,  - Але сьогодні найболючіше питання продажу землі може вирішитись без нас. Продаж земель ще не скоро можна буде запустити, адже для цього потрібна активна держава, яка вела б роз’яснювальну роботу про хід виконання даної реформи, яка ввела б систему підтримки аграріїв, та навчила їх користуватися фінансовими інструментами. Ринок землі – це потужний елемент розбудови економіки держави, але як можна продавати землю, коли законодавства щодо продажу землі немає, інвентаризації немає, земельного кадастру немає. Той хто купує землю, повинен жити на цій землі, а не на Хрещатику чи в теплих країнах. Повинен знати всі біди села, надавати допомогу та сплачувати податки. Усі ініціативи щодо продажу ринку землі мають бути оформлені у вигляді поправок до Земельного кодексу України, але не у вигляді розрізнених законів».

«Не на часі на сьогоднішній день проводити ринок землі і обіг землі. Правова база не підготовлена. Ніхто не каже, щоб земля була у продажі, але ми кажемо, що сьогодні не часі це робити. Не готові наші люди, коли біднота така», - зауважив Сергій Косяченко, голова Білокуракінської організації АПУ.

«Питання продажу землі треба виносити на Всеукраїнський референдум. Але це питання має бути опрацьоване, це не просто - продавати землю чи ні, - повідомляв Олексій Малеванець, голова Луганської обласної організації «Аграрної партії України», - Сьогодні йде обговорення, збираються всі ідеї, які увійдуть в реальний документ на Всеукраїнському аграрному форумі, що відбудеться в Києві 24 березня. Це те бачення ринку землі, з яким Аграрна партія піде вже до свого виборця і до всіх громадян України.Головною метою реформи, що пропонує наша Аграрна партія,  є збереження українського села і розвиток сільських територій».

Последние комментарии