У Слов’янську та Лисичанську розпочинається мистецький проект «Музей відкрито на ремонт», – організатори

У Слов’янську та Лисичанську розпочинається мистецький проект «Музей відкрито на ремонт», – організатори

У Слов’янську та Лисичанську розпочинається проект Українського кризового медіа-центру «Музей відкрито на ремонт». Він триватиме протягом чотирьох місяців із листопада 2016 по березень 2017 року у краєзнавчих музеях Слов’янська, Донецька область, та Лисичанська, Луганська область. Під ремонтними розуміються не традиційні косметичні роботи із заміни вікон чи дверей, а осучаснення методів та форматів роботи музею. Це стосуватиметься виставкової діяльності та зберігання експонатів, дослідницької, просвітницької та комунікаційної функцій. Основна ідея проекту полягає у перетворені музеїв на сучасні культурі центри, що активно включені у життя свого міста і формують гуманітарну політику своїх регіонів. Результатом проекту стануть виставки, ряд освітніх заходів для музейників та відвідувачів і методологічні рекомендації для подальшого розвитку музеїв. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомили Леонід Марущак, куратор мистецького напрямку УКМЦ та Ольга Гончар, координатор проектів і комунікацій мистецького напрямку УКМЦ.

«Наш ремонт – це ряд освітніх заходів для музейної спільноти. У музеях працюватимуть сучасні митці та куратори. Вони представлять нові виставки на основі існуючих фондів. На виході ми матимемо методологічне дослідження: як в сучасних умовах можна реорганізувати музеї», – пояснила Ольга Гончар.

На думку Оксани Баршинової, завідувача науково-дослідного відділу мистецтва 20−21 століття Національного художнього музею України, місія сучасного музею – налагодити як найтісніші зв’язки з громадськості. «Він має бути цікавим та потрібний громадськості. Краєзнавчі музеї показують історію та контекст, який зачіпає кожного. Треба не боятися експериментувати, переглядати свої погляди та, в конструктивному плані, сумніватися у тому, що ти робиш», – вважає вона.

Євгенія Моляр, мистецтвознавець, координатр проекту «Музей відкрито на ремонт», розповіла, що у лисичанському міському краєзнавчому музеї, втілюватимуть проект «Світлоград». «Світлоград –[уявний] конгломерат міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне. Ця історія, легенда, поставила перед нами питання, чи можлива у сучасній Україні утопія. Для цього ми вирішили зробити музей «міста Світлоград». У лисичанському музеї функціонуватиме лабораторія, де митці будуть експериментувати з новими способами сучасної музеєлогії: як можна представити музей. Це буде не наукове дослідження, а художній експеримент», – зазначила вона. За словами Ніни Бондар, директора лисичанського музею, ця робота відбуватиметься безпосередньо у фондосховищі музею. «Ми не знайшли серед наших залів підходящих для цього проекту. Ми вирішили використати ту територію, яка ще ніколи не використовувалась. Це наша спільне відкриття: ми будемо використовувати наше підвальне приміщення [де зберігаються фонди], аби розмістити там місто-мрію Світлоград», – розповіла пані Бондар.

У слов’янському краєзнавчому музеї уперше представлять найцінніший експонат – «водолій», що датується XIII сторіччям та родом із Нижньої Саксонії. «Ми робимо це перш за все для людей. Аби задовільнити той культурний голод, який відчувається у регіоні», – підкреслила Євгенія Калугіна, зберігач фондів музею. «Мені дуже хочеться щоб діти, учні, підростаюче покоління Слов’янська знали і мали можливість відвідувати музей, щоб їм було цікаво. Вже є багато дітей, яким це цікаво, які би хотіли витрачати свій час, йти в музей та займатися цим. Єдине, що треба, щоб це все було у відкритому доступі для них», – зазначила Марія Келій, регіональний координатор проекту «Музей відкрито на ремонт» у Слов’янську.

Ще однією метою проекту є налагодити комунікації між різними музеями, музейниками та митцями. «Через воркошопи, дискусії та конференції ми плануємо перезнайомити між собою музейників області та країни. Зв’язки. які зав’язуються під час проекту іноді важливіші за сам проект», – вважає Ольга Гончар. Окремим напрямком проекту є розробка та реалізація комунікативної стратегії для музеїв, залучення до роботи проекту спеціалістів із зв’язків з громадськістю та по роботі із соціальними мережами.

За словами Леоніда Марущака, у рамках проекту слов’янський музей забезпечать сучасним матеріальним обладнанням, яке дасть змогу науковим співробітникам стимулювати наукову діяльність, а також створити відкриту музейну лабораторію, де кожен охочий зможе відчути себе справжнім дослідником. У перспективі обладнання зможуть використовувати усі музейні інституції Донеччини.

Последние комментарии