Команда «Метамісто: Схід» разом з місцевими активістами відкрили урбан-простір «ДРУЖБА»

КОД ЛИСИЧАНСЬКА: від дослідження до відкриття першого неформального центру вуличної культури та створення паблік-арту із цитат найбільш знаного вірша Сосюри.

З 7 по 15 липня в Лисичанську команда «Метамісто: Схід» разом з місцевими активістами відкрили урбан-простір «ДРУЖБА», розкрили «Міфологему міста» разом з художником Єжи Коноп’є під кураторством Олександра Михеда, а також провели зустріч щодо культурного та урбаністичного потенціалу Лисичанська.

«ДРУЖБА» - це перший в Лисичанську безкоштовний критий урбан-простір для спортивної та творчої молоді, яка займається вуличною культурою. #streetculture включають екстремальні та динамічні види спорту, такі як: катання на bmx, скейтах, роликах, велосипедах, а також танці, паркур, музика, графіті, баскетбол.

Він розташований  в приміщенні кінотеатру «Дружба» у приміщенні, де колись планували зробити ще один кінозал. Ідея створення виникла у січні 2017 року під час втілення урбаністичного напрямку проекту “Метамісто: Схід” від Коду Міста.

“Перед тим, як рухатися у майбутнє, треба зрозуміти, де ти тепер і які вектори тобі доступні. Тому ми почали проект «Метамісто: Схід» з дослідження, обравши такі напрямки – ідентичність, урбаністка, культура. Сьогодні невеликі міста гостро відчувають потребу в ідентифікації та пошуку опори в майбутньому. І для того, щоб пропонувати якісні рішення, ми мали зрозуміти їх та їхні потреби, а також знайти тих, для кого наша підтримка буде найбільш відчутною”, - Віта Базан, координаторка Коду Міста.

15-го липня відбувся #ДружбаФест - подія-відкриття простору у “Дружбі”, на який приїхали відомі скейтери з Києва та Одеси, команда Street Culture з Харкова - найкращий BMX-райдер,паркурщик та брейк-дансер, які розвивають вуличну культуру міста вже багато років; команда One Cru та Saib, що створюють графіті. Атмосферу дня створювали DJ Funky Cat, Tamaryan та AlexJazz, який увечері подарував присутнім свій живий виступ.

«Я приїхав в Дружбу показати, що усе можливо. Єдине, що може стримати – це лінь та відсутність мотивації отримувати нові знання та навички. Все що потрібно - бути розумнішим, аніж учора та сильнішим, ніж завтра. Не варто їхати в Європу чи Америку, потрібно підіймати країну з колін. Якщо ви це не зробите, ніхто не зробить за вас», - Олег Малафеєв, команда #streetculture з Харкова, яка займається розвитком вуличної культури в Україні.

Надалі урбан-простором буде займатись місцева команда ThePeople, яка зараз діє як неформальне об’єднання та перебуває у процесі реєстрації власної громадської організації. Усі процеси узгоджені з місцевою владою та КП «Кінотеатр «Дружба». Урбан-простір підтримує Лисичанська міська рада та особисто міський голова Сергій Шилін.

"Міфологема міста" - це пошук історій, легенд, міфів, що формують ідентичність міст та об'єднує жителів. Для Лисичанська була вибрана міфологема Володимира Сосюри, котрий виріс у цих місцях і його "Третя рота" - ще той привід для гордощів місцевих.

«У Лисичанську я запропонував попрацювати Єжи Коноп'є. Зрештою з'явився проект "Любіть" - паблік-арт із фрагментів найбільш знаного вірша Сосюри, але без усім набридлої фрази про "Любіть Україну". Йдеться радше про розкривання суті вірша через роботу зі складовими тексту. У міському просторі з'явилися чотири роботи. І як показав процес їхнього створення, дебати і реакцію жителів міста вони точно викличуть» - Олександр Михед, куратор проекту, митець, літературознавець, письменник.

Довідка:

Код Міста—  це довгострокова програма громадської організації “Гараж Генг” (м. Київ), що відбувається на перетині інтересів людей культури, аналітиків, бізнесів, а також чиновників, які займаються розвитком міст.

"Метамісто: Схід"— проект, що відбувається у 6 невеликих містах Донецької та Луганської областей, який допомагає містам та їх мешканцям виявити вектори культурного, урбаністичного, економічного, особистісного розвитку.

Партнери: Garage Gang Ґараж ҐенґCongress of Сultural Activists / Конгрес Активістів Культури, urban curators, Formografia design studio, Будуємо Україну Разом

За фінансової підтримки проекту UCBI - Українська ініціатива зміцнення громадської довіри, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Последние комментарии