Сєвєродонецькі школярі повернулися з європейського туру громадськими організаціями

Сєвєродонецькі школярі повернулися з європейського туру громадськими організаціями

28 березня 2016 р. відбувся брифінг із сєвєродонецькими школярами та їх кураторами, котрі повернулися із поїздки Європою. Під час мандрівки активні школярі перейняли  успішний досвідом громадських організацій Кракова, Праги, Відня та дізналися про особливості волонтерської діяльності європейських колег.

Команда школярів із Сєвєродонецька «Схід Сонця» стала переможцем культурно-просвітницького проекту «Відкривай Україну», організованим Фундацією соціальних ініціатив «З країни в Україну». 12 дітей 7-11 класів в якості подарунку за вдалий проект з розвитку свого міста отримали захоплюючу поїздку Європою, і зокрема зустрічі з організаціями GAP, IPR, «Людина у Скруті», із Чеським центром, а також відвідали ООН.  

Поліна Штерн, куратор проекту «Відкривай Україну», розповідає, що «спершу школярі познайомились в Польщі з бізнес-тренером Ольгою Горожеєвою, яка пояснила різницю між ідеєю, ціллю, проектом і мотивацією. Пізніше вони провели зустріч в краківській організації GAP, яка стала показовою для розуміння роботи європейських громадських організацій. Лише довга результативна праця змогла перетворити їх діяльність на традицію, яку повністю підтримують суспільні інституції. В Чеському центрі мова йшла про варіанти втілення урбаністичних проектів, про проблеми, з якими стикаються громадські організації і в Чехії, і в Україні. Отож, лекція про вдосконалення міст та містечок була доповнена недавнім досвідом команди «Схід сонця». Це і був справжній діалог на рівних».

Як створювати проекти, розглядаючи місто наче живий організм, будувати діалоги із громадськістю, проводити опитування, залучати мешканців, який інструментарій використовувати найефективніше, - про це та не тільки сєверодонецьким учасникам проекту розповіли в громадській організації IPR (Prague Institute for Planning and Development). Цікавоюта корисноювиявилась інформація про безпечність середовища, про людські почуття як базу для дизайну публічного простору, відкритість такого простору, який має підштовхувати людей знайомитись і разом проводити час.   

Фінальним місцем призначення став офіс ООН, де, крім проведення звичайної екскурсії незвичайним місцем, школярі почули про ядерну безпеку, безпеку праці і найголовніше – про права людини, які є базовою цінністю життя. Окрім того, в ігровій формі вони вчились будувати діалог між учасниками суспільних процесів, адже всі проблеми важливо вирішувати шляхом перемовин.

Самі ж учасники говорять не тільки про враження від інших країн. «До участі в проекті «Відкривай Україну» я міг займатись лише самоосвітою. Про такі корисні речі, як проектний менеджмент, я лише чув, хоча це надзвичайно важливо для мого подальшого навчання. Незалежно, чи буде існувати далі наша команда, я вже планую організувати свій власний проект, який зачіпатиме проблеми альтернативного відпочинку у моєму рідному місті», каже Владислав Уколов, учасник команди «Схід сонця». На питання, чи хотіли б емігрувати до Європи, школярі впевнено заперечують, бо бачать тут можливості і потреби в нових починаннях. При цьому посилаються на своїх закордонних колег, котрі кажуть, що проблеми – це лише точки розвитку. 

Марія Гуляєва, координатор громадянської ініціативи «Восток SOS», наголосила на важливості подібних проектів, які виховують в дітях відповідальність за своїх близьких, вулицю, місто, країну в цілому.

Як зазначив співзасновник фундації, Денис Блощинський: “Ми говоримо про єдність спільного простору, що Україна - це Європа, Сєвєродонецьк -- це Європа, і такі поїздки -- абсолютна норма. Команда “Схід Сонця” мала можливість порівняти рівень життя та культури європейських країн. Ця поїздка має якраз показати напрямок роботи, аби школярі розуміли, що саме своєю відповідальністю та невеличкими проектами вони можуть створити Європу в Україні. Крім того, діти стали своєрідними послами України, достойно репрезентували її своїми ідеями та реалізованими проектами, власним унікальним досвідом”.

Для довідки:

*  Проект «Відкривай Україну» направлений на школярів 7-11 класів. Після проходження он-лайн навчання з візуального мистецтва, літератури, музики, дизайну одягу, кіно та хореографії, учасники виконують практичне завдання. У фіналі три найкращі команди презентують проекти розвитку власного міста. Команда-переможець отримує можливість відвідати громадські орагнізації Європи та обмінятися досвідом з європейськими колегами. www.ukraineopen.net

«Відкривай Україну – 2015 р.» залучив 1607 школярів-учасників, 11 міст Донецької та Луганської областей, 68 лекторів-волонтерів.

«Відкривай Україну – 2016 р.» планує залучити 150 міст у всіх областях України, 1200 шкіл.   

* Фундація соціальних інновацій “З країни в Україну” - це потужне об'єднання однодумців: професійних менеджерів, науковців, творчих діячів та активістів з усієї України, які хочуть бачити її цілісною, сучасною державою. Об’єднання почало свою роботу в 2014 році і зараз нараховує понад 500 учасників. Основні напрямки роботи: освіта, культура, розвиток громад та медицина. Найвідоміші проекти: культурно-просвітницький фестиваль "З країни в Україну", освітній проект "Відкривай Україну" та культурний проект «Музика гідності». Більше деталей на сайті http://krainaukraina.orgта https://www.facebook.com/krainaUkraina.org.

Последние комментарии