Засідання робочої групи в рамках проекту «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк»

01 лютого 2013 року відбулося перше засідання робочої групи в рамках проекту «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк», що в проваджується Сєвєродонецькою агенцією розвитку громади в партнерстві з управлінням ЖКГ Сєвєродонецької міської ради.

Ідея проекту знайшла підтримку в рамках обласного конкурсу проектів на підтримку адвокаційних ініціатив, який провів Луганський міський осередок ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проекту «Мікрогранти на підтримку адвокаційних громадських ініціатив Луганщини» за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Проблеми житлово-комунальної сфери, тарифоутворення, якості та кількості комунальних послуг турбують абсолютну більшість жителів міста (за даними періодичних досліджень пріоритетних проблем територіальної громади Сєвєродонецька, які проводить Сєвєродонецька агенція розвитку громади, 75-80% жителів міста вважає питання, пов'язані з ЖКГ, найбільш актуальними). Досвід проведення житлово-комунальних реформ у країнах Східної Європи та Балтії наочно показує, що вирішити комплекс проблем з утримання багатоповерхових будинків можна тільки передавши будинки у власність самих мешканців.

Незважаючи на те, що Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" був прийнятий 29 листопада 2001 року, число власників житла, які скористалися наданими законом можливостями, збільшується досить повільно. На сьогоднішній день в Сєвєродонецьку, місті з чисельністю населення близько 120 тисяч жителів і кількістю багатоквартирних будинків більше 800, активно працює 8 ОСББ.

Експерти вважають, що одну з причин повільного розвитку будинкового самоврядування слід шукати не в малоефективності ОСББ, а у відсутності офіційної платформи у відносинах місцевої влади та ОСББ. Йдеться про відсутність у місті системної комплексної програми зі сприяння створенню та розвитку ОСББ - бази, на якій буде ґрунтуватися реальна підтримка ОСББ в Сєвєродонецьку. Зокрема, городяни та представники ініціативних груп по створенню ОСББ не мають повної інформації (алгоритму дій) і достатньої правової підтримки по створенню об'єднань, що часто призводить до краху будь-яких починань. Відповідно до виявлених проблем, проект буде спрямовано на захист прав та групових інтересів мешканців багатоквартирних будинків м. Сєвєродонецька шляхом розробки міської програми комплексного розвитку ОСББ.

До значущих проблем ОСББ, на вирішення яких буде спрямована майбутня цільова програма, можна віднести неврегульованість відносин з виробниками та постачальниками комунальних послуг, електрики і водо-і теплопостачання; складність роботи по збору обов'язкових платежів; відсутність пакету документів, для передачі будинку з балансу на баланс (план земельної ділянки, технічний паспорт будинку, відповідна технічна документація: інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж).

До робочої групи, яка безпосередньо буде координувати розробку програми з організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ у місті Сєверодонецьк увійшли фахівці управління ЖКГ, керівники діючих ОСББ, представники громадськості та бізнес-середовища. Ініціатори проекту сподіваються, що спільна розробка міської програми дозволить врахувати всі аспекти багатокомпонентної проблеми розвитку ОСББ та дасть суттєвий поштовх у розвитку ОСББ Сєвєродонецька, що сприятиме поступовому реформуванню галузі. При цьому, на думку керівника управління ЖКХ Потапкіна Володимира Костянтиновича, головний наголос при розробці програми доцільно зробити на стимулюванні самоорганізації населення та впровадженні громадського контролю за повнотою, якістю та вартістю наданих послуг. 

В рамках проекту протягом лютого – березня заплановано проведення трьох фокусних груп – зустрічей, де детально будуть визначатися проблеми, наявні в сфері розвитку ОСББ та будуть спільно напрацьовуватись шляхи їх вирішення. Сєвєродонецька агенція розвитку громади запрошує сєвєродончан з активною життєвою позицією, які відчувають в собі спроможність та бажання до конструктивної співпраці,  долучитися до розробки програми комплексного розвитку ОСББ. Зареєструватися до участі в даних зустрічах можна зателефонувавши по телефонам 39074, 0997562346 (МТС), 0965076721 (Київстар) або надіславши електроного листа на адресу gromada@sdtcom.lg.ua.

Последние комментарии