Безпечність продуктів «із деревні»

Здоров`я – це найбільша цінність для кожної людини. Як то кажуть – його не купиш ні за які гроші.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість збудників, що спричиняють захворювання харчового походження, зростає. Щорічно в усьому світі близько 1,5 млрд людей страждають від харчових токсикоінфекцій, 2,2 млн помирає, включаючи 1,8 млн дітей. У розвинутих країнах до 30 % населення щорічно мають ті чи інші форми токсикоінфекцій.

Безпечність харчових продуктів пов'язана з ймовірністю забруднення їх та  продовольчої сировини речовинами хімічного та біологічного походження у зв'язку  з дією людей при  їх виготовленні та обігу, зі зміною екологічної обстановки, з використанням недозволених продуктів, харчових добавок, стимуляторів або інгібіторів у рослинництві і тваринництві та ін.

Згідно статистичних даних, масові харчові отруєння на Україні вже багато років  в основному пов’язані зі споживання у їжу харчових продуктів, виготовлених у домашніх умовах  (свадьби, ювілеї проводи у армію тощо).

Для забезпечення безпеки харчових продуктів  важливі всі аспекти ланцюга виготовлення харчової продукції, тобто починаючи від первинного виробництва, до збуту та аж до передачі харчового продукту  споживачеві, оскільки будь-який учасник цього ланцюга потенційно може впливати на безпеку харчових продуктів.

Тому дуже важливо, щоб кожен учасник приготування харчової продукції, її транспортування та реалізації не порушував вимоги щодо безпеки та якості  харчових продуктів.

Перш за все суб’єкт господарської діяльності, який здійснює свою діяльність у сфері виготовлення харчових продуктів повинен:

    - мати офіційний експлуатаційний дозвіл, за яким підприємство різної потужності і форми власності може виробляти харчові продукти для споживання людиною;

   -      використовувати для виготовлення харчових продуктів  безпечну сировину рослинного та тваринного походження та безпечні харчові добавки;

   -   суворо дотримуватися вимог нормативно-технологічної документації на харчові продукти, узгодженої у встановленому порядку;

   -  проводити відомчий контроль за якістю і безпекою харчових продуктів, що виготовляються;

    -     етикетувати харчові продукти з наданням усієї інформації щодо виробника, її складу,  дати виготовлення, умов та строків зберігання тощо;

      -    надавати відповідну декларацію  щодо якості та безпеки харчових продуктів, що  виготовленні, підтверджуючі її результатами лабораторних досліджень.

Не має значення, це мале підприємство харчової промисловості або велике, на обох  робітники періодично проходять  медичний огляд, уся сировина перевіряється за показниками безпеки, організований відповідний відомчий лабораторний контроль за готовою продукцією, підприємство забезпечено достатньою кількістю питної води, холодильного, технологічного обладнання, приміщеннями тощо.

Згідно законодавства, відповідальність за безпеку і якість харчових продуктів несе її виробник.

Суб`єкт господарювання, який здійснює свою діяльність у сфері обігу харчових продуктів повинен:

      -   зберегти  виготовлений харчових продукт, щоб до споживача він дійшов свіжим безпечним та якісним, для цього він повинен суворо дотримуватися чинних норм та правил  транспортування продуктів, та умов зберігання, особливо швидкопсувних.

У разі порушень умов або строків зберігання(транспортування) харчових продуктів  відповідальність за його якість та безпеку несе відповідальна особа, яка займається обігом харчових продуктів.

Останнім часом  у Луганській області дуже активно почав працювати інтернет-магазин «Продукти из деревни». На вебсайті  існує весь перелік харчових  продуктів, які доставляють по заявкам покупців  безпосередньо їм додому.

На сьогоднішній день можливо заказати 16 видів молочної продукції, у т.ч. 5 видів йогурту (с бананом, з чорною смородиною, тощо) 2 види сиркової маси (з курагою, с родзинками), кефір,  3 види сирів домашніх, бринзу.

Із м`ясних продуктів  у наявності є більш 12 видів готових харчових продуктів (балик «холодного копчення», сало «холодного копчення» ( хоча таких назв для м`ясних продуктів  взагалі не існує) тощо.

Крім того пропонуються різні види овочевих та плодово-ягідних консервів, а також тушонка.

Продукти розфасовані у полімерні або скляні ємності.

На етикетках відсутні дані щодо підприємства-виготовлювача, його адреси, нормативного документу за яким продукція виробляється, умови зберігання тощо.

Виникає питання, що підприємець, який  виготовлює харчові продукти боїться себе назвати, щоб не відповідати за їх якість та безпеку, чи він взагалі не може їх гарантувати?

Фактично, крім офіційно функціонуючих молокопереробних підприємств, які розташовані у м. Луганську, Біловодському, Попаснянському, Кремінському, Троїцькому, Новоайдарському, Старобільському районах ні одне фермерське підприємство не має офіційного дозволу, щодо виробництва  готової молочної продукції.

У теперішній час у Луганській області не працюють консервні підприємства.                      

У споживачів, які себе поважають,  почали  природно виникати питання щодо переліку конкретних виробників «Продуктів із деревні». Також виникли питання до якості тушонки та інших консервів, які пропонує до реалізації інтернет-магазин «Продукти из деревни», адже,  навіть школярі знають, що консерви домашнього (непромислового) приготування – дуже небезпечний харчовий продукт і заборонений для продажу у магазинах і на продовольчих ринках усієї України.

Заборона реалізації консервів домашнього приготування викликана тим, що навіть при  незначних порушеннях правил  первинної обробки сировини та формули стерилізації консервів  у останніх розмножується і виділяє смертоносний токсин, один із самих страшних мікроорганізмів – ботулізм, завдяки якому виникає харчове отруєння, на жаль, з великою смертністю.

Необхідно усвідомлювати, що купуючи продукти за замовленням Ви, перш за все, не можете знати з якої сировини вироблена продукція, яка  її якість (наприклад наявність нітратів, залишків пестицидів тощо), у яких умовах вироблений продукт, чи ретельно  він оброблявся, у тому числі й термічно, який санітарний стан приміщень, посуду, інвентарю, як він зберігався, яка людина виробляла цей продукт (чи не є вона хворою або носієм  інфекційних захворювань). Тому купівля харчових продуктів виготовлених і реалізованих без відповідного дозволу  державної санітарної та державної ветеринарної  служби, у тому числи і через Internet становить потенційну загрозу для здоров`я людини.

У зв’язку з чим санітарно-епідеміологічна станція  Луганської області інформує, що  харчові продукти, які поставляються інтернет-магазином «Продукти із деревні»  повинні бути вироблені  тільки на офіційно працюючих підприємствах, належним чином промарковані, транспортовані  з урахуванням умов зберігання продукції і супроводжуватися документами, які гарантують їх якість та безпеку (ці документи любий споживач  для ознайомлення може вимагати від працівників магазину).

Завжди пам’ятайте, що  ваше здоров’я - у  ваших руках, зекономлена гривна на деяких  дешевих «продуктах із деревні», зроблених у домашніх умовах, може перетворитися на тисячі гривень, які будуть витрачені на лікування вас або ваших близьких. Будьте  уважні  і передбачливі при  споживанні харчових продуктів, які вироблені «по-домашньому».  

Кітайчик Т.Б., завідуюча відділенням гігієни харчування  ДЗ «Луганська обласна   

санітарно-епідеміологічна станція» МОЗ України                                                                           

 #

2 Евгений Доленко: статейка,

2 Евгений Доленко: статейка, видимо, заказная... ;-)
У нас же в стране как? Если что-то работает хорошо (но не приносит лично мне прибыли), значит это срочно надо исправить!
Кому-то видимо "деревня" мешает (тем, кто на базаре торгует, магазинам, например). Вот и статейки подобные пишут.

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии