Сєвєродончани отримали п’ятдесят чотири призових місця з п’ятнадцяти предметів Всеукраїнських предметних олімпіад

Своєрідний рекорд

Дев’яносто сім сєвєродонецьких школярів цього навчального року взяли участь у ІІІ обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад (заявлено було більше – сто одинадцять, та частина дітей на час проведення перегонів хворіла). Результатом цього «наступу» стали п’ятдесят чотири призових місця з п’ятнадцяти предметів (олімпіади проводяться з двадцяти). Ще п’ять призових місць вибороли юні науковці – учасники обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук (тут команда нашого міста складалася з чотирнадцяти учнів). 

Одинадцять років поспіль Сєвєродонецьк посідає перше місце серед міст і регіонів області за рейтингом олімпіад. Так, 2010 року ми мали тридцять дев’ять призових місць, 2011-го – сорок одне, і цього року – своєрідний рекорд спільної педагогічної праці цілого ланцюжка зацікавлених осіб: вчителів, учнів, батьків, методичного центру, відділу освіти – п’ятдесят чотири призових місця. На республіканському етапі Луганщину представляли сєвєродончани, які в області посіли не лише перше, а й друге чи третє місце: Василь Смалій (СЗШ №10) – українська мова та література, Вікторія Рєзниченко (СЗШ №14) – російська мова та література, Ольга Чучук (СЗШ №4) – математика, Олексій Ремізов (ліцей) – фізика, Роман Кримченко (НВК) та Михайло Редька (ліцей) – хімія, Олексій Задєсєнцев (СЗШ №4), Дар’я Герасименко (СЗШ №16), Анастасія Денисенко (НВК) – географія, Альона Окунєва (СЗШ №12) – біологія. Всі вони стали дипломантами.

Своєрідний рекорд на обласному етапі встановив талановитий і наполегливий ліцеїст Тарас Хохола (11 клас). У нього треті місця з математики та фізики, а ще два перших – у конкурсі-захисті робіт Малої академії наук. Тарас став і призером республіканського етапу під час захисту науково-дослідницьких робіт МАН, вперше захистивши відразу дві наукові роботи з технічних дисциплін. Перше місце в області з української мови та літератури, третє – з фізики та друге – з хімії у десятикласника СЗШ №10 Василя Смалія, якого запросили до участі у республіканському етапі олімпіад. Два других місця – з хімії та інформатики – виборов Роман Кримченко (10 клас, НВК). Друге місце – з біології і третє з хімії у Анастасії Боровікової (11 клас, ліцей). Своєрідний прорив вчинили юні знавці інформатики: всі четверо сєвєродончан – Сергій Безменов (СЗШ №8), Роман Кримченко (НВК), Антон Єрмаков (МНВК) і Микита Боковий (ліцей) – стали призерами. Дві сєвєродонецькі учасниці з трьох на обласному етапі олімпіади з російської філології стали призерами, це Вікторія Рєзниченко (СЗШ №14) і Вікторія Тютюнник (СЗШ №16). 
Близько семи років юні сєвєродончанки є самими вправними на олімпіадах з обслуговуючої та технічної праці. Ось і цього разу з нагородами повернулися додому учениці 11 класу Вікторія Данілюк, Анастасія Ялпута, Анастасія Кашуба (всі три – з СЗШ №18), Сабіна Халілова (СЗШ №20) та Ксенія Безнос (СЗШ №12). Дівчата навчаються у Л.П. Смалій, Л.М. Асташкіної, В.С. Пряхіної. «Бронза» дісталася нашим хлопцям: Єгору Вєтряку (СЗШ №10), який опановує технічну працю під керівництвом тата, вчителя цієї ж школи, С.Ф. Вєтряка, і Євгену Дашевському (СЗШ №18), який навчається у І.М. Волченка.

Чим не вагома профорієнтація у той час, коли на ринку праці більш затребуваними є саме робітничі професії?

Натхненням і творчістю у копіткій роботі з обдарованими дітьми порадували керівники багатьох міських методичних об’єднань вчителів. Зокрема: хімії – сім призерів на області з одинадцяти учасників, математики – сім призерів з дванадцяти учасників, української філології – чотири з шести, географії – чотири з семи. Два призери обласного етапу разом підготували С.Л. Красюк (ССШ №17), Л.В. Ночовка (СЗШ №16), І.В. Ненчина та О.О. Мартенсен (СЗШ №4). Три перемоги на рахунку учнів Л.Є. Сєвєрин (СЗШ №10), по стільки ж у учнів Л.Г. Литвиненко, Л.Ф. Олейнік, Р.Г. Бикової (ліцей). Прикро, що брак місця на шпальтах газети не дозволяє назвати кожного з талановитих наставників обдарованої молоді. 

Чимало душі доклала до підготовки зірочок і керівник психологічної служби відділу освіти Л.М. Журомська. Завдяки її натхненню учні вирушали на олімпіади у стані психологічного комфорту. Педагоги, проводжаючи їх, благословляли словами: «Діти, ви не просто розумні, не просто представляєте Сєвєродонецьк, але свій навчальний заклад, родину, себе. Вами пишатимуться батьки, і ви будете щасливі від того». 

А сьогодні щасливі не лише учасники цієї могутньої згуртованої купки, а й багато інших сєвєродончан: сумлінна праця школярів матеріально заохочена міською владою! Винагороди отримали сорок дев’ять учнів за шістдесят одне призове місце обласного і республіканського рівнів.

Ви обрали вірний напрям

Вітаючи юних зірочок та їхніх наставників, міський голова В.В. Казаков підкреслив, що винуватці цих урочистостей обрали вірний напрям у житті: суспільство переходить до товарно-грошових відносин, а знання - то не просто товар, а підмурок, який забезпечить майбутнє. Ті грошові винагороди, які кожен отримує сьогодні за те, що додатково сидів вечорами, опановуючи науку, ще раз підтверджують: талант і наполеглива праця цінуються. І хай ота копітка праця не співпадає з безтурботним життям, яке нав’язують з екранів телевізорів, – вона єдина гарантія успіху. І слід щиро подякувати батькам і вчителям, що прищепили кожному сумління та працелюбність.

Міського голову підтримав і його заступник С.Ф. Терьошин, побажавши тим, хто ще продовжить навчання у школі, не опускати планку нижче, а випускникам обов’язково повернутися до нашого міста: «Сьогодні ви шкільна еліта, і ми б хотіли бачити вас елітою виробничою, елітою інтелігенції. Успіху вам та наполегливості».

Начальник відділу освіти О.В. Башкатов підкреслив, що та праця, та любов, яку педагоги вклали у своїх учнів, те бажання відшукувати крупиці таланту та зрощувати їх, дали блискучі результати. Учнів та колег привітала й вчитель хімії СЗШ №10 Л.Є. Сєвєрин, яка за п’ять років підготувала понад три десятки переможців обласних олімпіад. Лариса Євгенівна побажала не зупинятися на досягнутому і подякувала керівництву міста за увагу до освіти та праці педагогів. Цю думку продовжила й директор СЗШ №18 Н.А. Фоменко, акцентувавши увагу на тому, що для педагога немає більшого щастя, ніж усвідомлення того, що його учень став успішною людиною. І тим приємніше, що керівництво міста приділяє велику увагу розвитку творчої обдарованості, а значить - майбутньому Сєвєродонецька, який є і має бути й надалі кращим в області і країні.

Алла Гузій (НВК), Тарас Хохола (ліцей), Олексій Задєсєнцев (СЗШ №4) від імені всіх нагороджених, а особливо – випускників, щиро подякували вчителям за їхнє тепло, за віру в успіх учнів, за невтомну працю, а Олексій навіть пообіцяв повернутися до міста після закінчення вищого навчального закладу.

Хай не вщухає жага знань

За кілька годин потому свято таланту продовжилося у стінах багатопрофільного ліцею, де премії міського голови вручали дев’ятнадцяти переможцям VІІІ регіонального конкурсу юних математиків пам’яті І.І. Антипова. Серед тих дітей: Олександр Скворцов (НВК), Дмитро Анохін (СЗШ №8), Євген Абібулаєв (ліцей), Борис Осьмачко (СЗШ №6), Владислав Валуйсков (ССШ №17), Богдан Шопін (СЗШ №5) та інші. Перед початком церемонії дітям запропонували фільм зі спогадами про І.І. Антипова його колеги, ветерана педагогічної праці В.І. Козодоєва. Далі присутні на кілька хвилин поринули у атмосферу ювілейного, п’ятого, конкурсу. Дехто навіть пізнав себе, бо вже й три роки тому квапився здобути щось нове для себе, не стандартне, захоплююче. 

Начальник відділу освіти О.В. Башкатов ще раз нагадав, що наполеглива праця, навіть на учнівському рівні, гідна заохочення. І хай це поки що не аби які суми, але вони зароблені власним розумом і талантом.

Регіональний конкурс – це додаткове тренування інтелекту, крок до інших, вагоміших перемог, шлях самовдосконалення і поступу, наука добувати знання. Беззаперечно, що для кожної людини найважливішими є моральні якості. Втім, і хто ти у своїй професії, також не останнє питання. Закладайте підмурок працездатності і працелюбності, які забезпечать вам майбутнє, – побажав всім учням Олег Валентинович. Увагу ж тих, хто виходить із стін школи, звернув на різницю між завданням вчителя і викладача: вчитель навчає, викладач пропонує знання, а брати їх чи ні, вирішує кожен самостійно. Тому власна жага знань має стати запорукою успіху кожного.

А як юнь збирається використати премії за подолані перші сходинки на шляху до вершин? «Я, мабуть, відкладу на майбутнє», – говорить Філіпп Баррі (ліцей). Наталія Гудь та Ірина Рязанцева з СЗШ №14 на мить замислюються, а потім Наталя говорить: «Куплю собі цікаву книгу на згадку, а решту спрямую на придбання подарунка братові: йому виповнюється шістнадцять років». Що ж, благородно і щедро, як у кожної талановитої людини.

Лариса ГОРДЄЙ, Sed-rada

 #

Отлично! Поздравляю! Молодцы

Отлично! Поздравляю! Молодцы ВСЕ УЧАСТНИКИ!

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии