Народжені у 1998 році і пізніше можуть перетинати лінію розмежування з довідкою ДМС України

Усвідомлюючи проблеми, що виникають у громадян України, які мешкають у населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень щодо перетину лінії розмежування, Міністерство внутрішніх справ України повідомляє про наступне.

Особи, які народилися у 1998 році та пізніше та оформлюють паспорт громадянина України, можуть здійснювати перетин лінії розмежування при в’їзді на тимчасово непідконтрольну українській владі територію та виїзді з неї за умови пред’явлення довідки Державної міграційної служби України про здачу документів на отримання паспорта.

Це положення включено за пропозицією ДМС до Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення у межах Луганської та Донецької областей, затвердженого наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ.

Нагадаємо, що відповідно змінам до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», кожен громадянин України по досягненні чотирнадцятирічного віку зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.

Крім того, паспорт виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, а порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі та знищення паспорта здійснюється у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

Процедура оформлення паспорта пов’язана з обов’язковістю проведення ідентифікації особи. Якщо особу не ідентифіковано – проводиться процедура її встановлення, строк якої не перевищує двох місяців. У разі неможливості встановити особу протягом зазначеного строку приймається рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, для видачі документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

До завершення забезпечення у повному обсязі територіальних підрозділів Державної міграційної служби матеріально-технічними ресурсами, що необхідні для оформлення і видачі паспорта, зразки бланків якого затверджено відповідною постановою, паспорт може оформлятися з використанням бланка у формі книжечки.

Проте на сьогодні всі тер підрозділи ДМС забезпечені необхідними матеріально-технічними ресурсами для оформлення паспорта у формі картки. Варто також наголосити, що протокольним рішенням наради у Секретаря РНБО України від 12 червня 2017 р. ДМС необхідно посилити вимоги безпеки під час ідентифікації особи.

Последние комментарии