Громадська рада: на часі нагальні для Сєвєродонецька питання

Громадська рада: на часі нагальні для Сєвєродонецька питання

На засіданні громадської ради при Сєвєродонецькій міській раді, яке відбулося 15 червня у конференц-залі Сєвєродонецької агенції розвитку громади, цього разу розглядалося 10 питань. Крім того, засідання відвідали не лише експерти, а й поважні гості: народний депутат України Сергій Шахов, в.о. першого заступника міського голови Сергій Зарецький, заступники міського голови Олексій Ярош і Григорій Пригеба.

Спершу затвердили регламент громадської ради. Друге питання порядку денного стосувалося  ситуації, що склалася на ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот».

Свою думку з цієї ситуації висловив народний депутат України Сергій Шахов: «Я спеціально приїхав з Києва на прохання працівників «Азоту». Такий гігант сьогодні знищується. Наше завдання докласти максимум сил, щоб підприємство працювало, щоб у людей були робочі місця, не дати вирізати жодного шматка металу, провести аудит підприємства, звернутися до профільних міністерств».

Голова профспілкової організації ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» Валерій Черниш зазначив, що заборгованість з зарплати на підприємстві становить понад 5 місяців. Протягом цього періоду зверталися від Президента України до міської влади щодо втручання з питань негайної виплати заробітної плати та запуску підприємства, а також низки проблемних питань (забезпечення підприємства електроенергією, зниження ціни на природний газ). У працівників виникають проблеми зі сплатою комунальних послуг та інших платежів тощо. Валерій Черниш наголосив, що наразі розпочато підготовчі роботи з запуску деяких цехів: розподілення повітря та виробництва азотної кислоти та аміачної селітри. Днями очікується привезення 10 тис. тонн аміаку. Також було зазначено, що керівництво ОСТХЕМу первісну заборгованість по заробітній платі планує частково погасити з приходом першого аміаку, решту – у найближчі два місяці після запуску цехів.

Після жвавої та емоційної дискусії голова громадської ради Олексій Малеванець запропонував присутнім прийняти відповідні звернення до органів центральної та обласної влади, керівництва холдингу OSTCHEM, ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», Фонду держмайна України: щодо нескасування антидемпінгового мита; щодо видачі працівникам підприємства довідок про заборгованість із заробітної плати; щодо прискорення другого енерговведення до Луганської області; щодо виконання інвестором умов договору; щодо виплати заборгованої заробітної плати працівникам «Азоту».

З третього питання про зменшення доходної частини міського бюджету внаслідок ненадходження податку від ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» доповідали начальник фінансового управління міської ради Марина Багрінцева та заступник начальника ГУ ДФС у Луганській області Ольга Височина. Зокрема було зазначено, що ситуація складна. За 2016 рік від «Азоту» надійшло понад 52 млн. грн. податків та плати за землю. Починаючи з жовтня минулого року, «Азот» перестав сплачувати орендну плату за землю. Податок за землю востаннє надійшов у січні цього року. «Азот» фактично повністю усунувся від надходжень до міського бюджету. Відомо, що невиконання доходної частини бюджету може призвести до невиплати запланованих видатків, які затверджені міським бюджетом. У такому разі місто буде фінансувати лише захищені статті.

Питання планування Сєвєродонецьким ЦНАПом розширення своїх послуг озвучив в.о. першого заступника міського голови Сергій Зарецький. За його словами, ведеться робота з надання нових послуг, планується випуск ID-карток та закордонних паспортів, біометричних паспортів. Він наголосив, що обладнання для їх виготовлення – це досить витратна частина. Вже на наступну сесію є фінансовий запит про виділення коштів на обладнання захищеного каналу зв’язку. Попередні розрахунки показують, що приблизно за пів року можна компенсувати витрати на це обладнання. У подальшому міська рада і громада у цілому зможе заробляти на цих послугах. Можна буде видавати паспорти всім жителям міста, враховувати потреби внутрішньо переміщених осіб у тому числі, та й всієї області в цілому. Потрібні гроші, обладнання, навчання спеціалістів.

 «Ми як міська рада хотіли би максимально надавати послуги городянам і здійснювати прийом платежів за послуги в одному  місці – швидко і комфортно. Нещодавно відбулась презентація програмного комплексу (електронна черга), реалізованого за участі  USAID спільно зі своїми грузинськими колегами. Тепер послуги з реєстрації за місцем проживання здійснюються швидко – до кількох хвилин», - зазначив Сергій Зарецький.

Члени громадської ради вирішили підтримати проект рішення сесії міської ради щодо виділення коштів на придбання обладнання для Сєвєродонецького ЦНАПу для виготовлення біометричних паспортів чи ID-карток.

Про ситуацію навколо Льодового Палацу спорту доповів заступник міського голови Олексій Ярош. Він зазначив, що раніше місто вже виграло Вищий адміністративний суд, але наразі суди по Льодовому Палацу все одно тривають. Проте Льодовий Палац спорту працює у звичайному режимі: там займається приблизно 400 осіб. Це гімнастика, футбол, настільний теніс тощо. Цю інформацію членами громадської ради взято до відома, але це питання вирішено розглянути знову на наступному засіданні.

Про участь Сєвєродонецької міської ради у проектах співфінансування  доповідала директор Департаменту економічного розвитку Наталія Колєснік. За її інформацією Сєвєродонецька міська рада бере участь у різних програмах співробітництва. Державним фондом регіонального розвитку (ДФРР), який є джерелом державних коштів відібрано 2 проекти міськради: щодо скверу по пр. Космонавтів, 25 та по заплавному мосту № 2. Міська рада активно співпрацює з Європейський союзом, Європейський інвестиційним банком, МОМ, ПРООН, ЮНІСЕФ, німецьким товариство інтернаціональної співпраці GIZ (за їх рахунок у трьох учбових закладах міста будуть встановлені індивідуальні теплопункти).

Серед інших розглянути питання оптимізації руху маршрутних таксі по тролейбусним лініям, а також придбання та встановлення у житлових будинках Сєвєродонецька теплових лічильників. З усіх прийнято відповідні рішення.

 

Відділ внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Сєвєродонецької міської ради

Последние комментарии