Став свідком злочину під час конфлікту на Донбасі? Дізнайся, куди звернутися

Став свідком злочину під час конфлікту на Донбасі? Дізнайся, куди звернутися

Від початку військового конфлікту на Донбасі представники обох сторін скоїли значну кількість тяжких злочинів, більша частина яких і досі залишається нерозслідуваною. Постраждалі та свідки таких злодіянь бояться повідомляти про пережите правоохоронцям. Це і зрозуміло: після того, як частина міліціонерів та представників спецслужб перейшла на бік проросійських сепаратистів, українці не можуть повністю довіряти їм.

Про це повідомляє Кризовий медіа-центр "Сіверський Донець".

Що робити, якщо я не довіряю правоохоронцям?

Серед злочинів, скоєних під час збройного конфлікту на Донбасі, частина може бути визнана воєнними злочинами та злочинами проти людяності.  Юрисдикцію розглядати такі злочини має Міжнародний кримінальний суд.

Нині Україна визнала компетенцію цього суду щодо злочинів попередньої влади проти учасників «Євромайдану», а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних вищими посадовими особами Російської Федерації і керівниками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР».

Крім того, є категорія справ, які після вичерпання всіх національних засобів правового захисту може розглядати Європейський суд з прав людини в Страсбурзі.  Підготовкою матеріалів та подачею позовів до цих судів в Україні займаються, зокрема, правозахисні громадські організації.

Щоб спростити процедуру повідомлення про порушення прав людини, на сайті Коаліції громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі» створено спеціальну форму, яка дозволяє абсолютно анонімно та безпечно повідомити про порушення прав людини, вчинені під час конфлікту на Донбасі.

Як повідомити про порушення?

1.     Зайти сторінку «Повідомити про злочин» на сайті Коаліції.

2.     Ввести контактну інформацію та описати порушення.

3.     Натиснути кнопку «Надіслати»

Навіщо мені повідомляти про порушення?

1. Щоб покарати винних

Саме завдяки зібраним свідченням винесли покарання Ґорану Єлісічу – злочинцю, який вчиняв тяжкі злочини під час конфлікту в колишній Югославії. Внаслідок оприлюднення фотографії, де боснійський серб убивав полонених, він добровільно засвідчив про скоєні злочини. Зібрані свідчення також допомогли суддям притягнути до відповідальності Томаса Лубангу, який залучав до конфлікту у Демократичній республіці Конго тисячі дітей.

2. Щоб зберегти історичну пам’ять

Аби не допустити повторення подібного сценарію в майбутньому, важливо зібрати і зберегти якомога більше свідчень про події конфлікту з різних його сторін.

3. Щоб відновити мир на Донбасі

Покарання злочинців стане першим кроком з відновлення правосуддя на тимчасово окупованих територіях. Без справедливого суду, який поверне на Донбас силу права, ми не зможемо зупинити конфлікт.

Зроби свій внесок у відновлення миру на Донбасі! Повідом про порушення прав людини, скоєні під час конфлікту.

Последние комментарии