Адміністративно-правові засади дотримання прав людини при затриманні

Стандартами юридичного забезпечення прав і свобод людини є  законність, заборона дискримінації, відповідність вимогам демократичного суспільства та гуманність.

Особливої актуальності набуває проблема реалізації прав і свобод громадян в адміністративно-правових відносинах, коли сторонами виступають громадянин і співробітник поліції, наділений владними і досить широкими повноваженнями. При здійсненні поліцією такого заходу адміністративного примусу як адміністративне затримання часто порушуються права людини. 

Доцільно акцентувати увагу на положенні строків затримання. Поліція повинна в максимально короткі строки, згідно з національним законодавством, повідомити будь-яку особу, що позбавлена волі, про причини та мотиви її затримання, а також про будь-які обвинувачення, висунені проти неї.

Затримані поліцією особи повинні мати право на те, щоб про їх затримання було повідомлено третій особі за їх вибором, на доступ до адвоката і на медичний огляд, що є основними гарантіями від можливого жорстокого поводження із затриманими. Жодного затриманого не можна піддавати тортурам або іншому жорстокому, нелюдському або принизливому поводженню чи покаранню, жорстокості чи погрозам у будь-якій формі. Ці гарантії повинні застосовуватися з самого початку обмеження/позбавлення волі, незалежно від того, як воно може бути кваліфіковане у відповідній правовій системі (затримання, арешт тощо). 

Відповідно до вимог статті 26 Закону України «Про прокуратуру», ст.ст. 7, 250 Кодексу України про адміністративні правопорушення, наказу Генерального прокурора України №161 від 20.04.2016, органами прокуратури здійснюється нагляд прокурора за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення шляхом реалізації повноважень щодо нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, а також у сфері запобігання і протидії корупції.

При здійсненні наглядової діяльності у сфері застосування заходів впливу місцевою прокуратурою проведено результативні перевірки у сфері додержання законодавства уповноваженими державними органами під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення та виконання адміністративних стягнень.

З метою усунення виявлених порушень закону, забезпечення прав та свобод людини, закріплення їх нормою повсякденного життя суспільства й головним пріоритетом діяльності будь-якого державного органу, протягом поточного року на вказаному напрямі прокуратурою внесено 22 документи прокурорського реагування (м.Сєвєродонецьк  –  10, м.Рубіжне – 3, Кремінський р-н  – 6, Новоайдарський р-н – 3), з яких 21 розглянуті, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 посадових осіб, 1 документ реагування перебуває на розгляді.

 

О. Сафонова,  прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии