В Сєвєродонецьку відкрито клуб для читачів з вадами зору. Що далі?

В Сєвєродонецьку відкрито клуб для читачів з вадами зору. Що далі?

Днями в Сєвєродонецькій міській бібліотеці для юнацтва імені Йосипа. Курлата (дитячого поета-земляка) відкрито  читацький клуб  «Світ без кордонів: нові горизонти». Ініціатором йог  створення став місцевий житель Петро Ретинський, який сам не бачить, тому слухай аудіокниги.

 – Клуб  призначений для наших читачів з вадами зору,  - розповідає  директор бібіліотеки Наталія Руднєва. - З одного боку, ми будемо використовувати досвід першого нашого учнівського клубу - «Право знати право», а з іншого - будувати роботу  на специфічних засадах.  

Зрозуміло,   література, друкована шрифтом Брайля, —  непоширена та  недешева. Тому у бібліотеці  поки .  пішли іншим шляхом:  в новому клубі пропонують  книги, які  всі  бажаючі можуть  слухати.

На першій зустрічі пролунали розповіді  про історію книг - від написаних на глині, папірусі до сучасних аудіовидань. До уривків з них додалися чарівні мелодії, пісні  у виконанні  учнів місцевої дитячої музичної школи №1, однієї з незрячих співачок. Звісно, започатковуються й обговорення книг, інші форми спілкування.

- Добре було б, якби у аудіоформаті виходили й деякі книги бібліотеки Національної Спілки журналістів України, які вже добре знають в нашому місті, - кажуть в клубі.

Зараз його актив, до якого увійшли представники різних поколінь,  розмірковує над його подальшою роботою. Як давній друг цієї бібліотеки вніс й  свої пропозиції. Вони, зокрема  стосуються налагоджування співробітництва з педагогами сусіднього міста Рубіжне, де діє навчально-реабілітаційний центр "Кришталик" саме для  дітей з вадами зору,

Ваажаю цікавим  цікавий й приклад  Рівненської обласної універсальної бібліотеки, чий клуб  «Майстриня» проводить   акцію «Допоможемо пізнати світ дітям з вадами зору». Її мета  – створити тактильні книги для незрячих дітей, "очима" яких є пальці рук. Навіть такі  саморобні книжки  допоможуть  розуміти,  як виглядають ті чи інші предмети, тварини, рослинний світ, познайомитися з казковими героями, лічбою, правилами дорожнього руху, порами року тощо Між іншим, через стінку з Сєвєродонецькою юнацьькою бібіотекою розміщується місцева Галерея мистецтв, яка об'єднує чимало художників, графіків, різб'ярів, майстрів прикладного мистецтва. Напевно, вони могли б теж долучитися до роботи клубу, створити для нього свої оригінальні посібники.

І ще. Сєвєродонецьк вважається одним з українських центрів кібернетики. Тут працює багато талановитих науковців, програмістів. За цим фахом  в місцевому Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля навчаються сотні студентів. Й журналісти із задоволенням розповів би також про тих, хто розробить нові учбові програми для людей з вадами зору. Подібні приклади у нас в країні теж є. 

Взнав,   що на базі Центральної міської бібліотеки міста Кривий Ріг пройшов науково-практичний семінар "Сучасні інформаційні системи для користувачів з вадами зору: перша українська дейзі-бібліотека". З міжнародним шведсько-українським проектом криворіжців знайомили представники Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій національного університету "Львівська політехніка".  Отож гадаю, й в такому напрямку доцільно об'єднати зусилля небайдужих людей Сходу та Заходу України. Майданчиком для цього й може стати новий клуб юнацької бібліотеки.

 

Семен Перцовський

Последние комментарии