Кваліфіковані педагоги – якісна освіта

Кваліфіковані педагоги – якісна освіта
Напередодні Дня учителя ми звернулися до начальника відділу освіти Ольги Григорівни Кашириної, щоб дізнатися про досягнення педагогів протягом року та плани щодо розвитку освіти в Сєвєродонецьку.
За її словами, кадрова політика у відділі освіти та підпорядкованих йому закладах здійснюється планово і сприяє позитивним зрушенням у роботі освітянської галузі. Саме в закладах освіти, як ні в якій іншій сфері, існує, удосконалюється і продовжує жити безцінний духовний зв’язок поколінь. Це насправді так, бо без мудрості і досвіду своїх попередників і без поривань та енергії молодих учителів освіта не може виконати своє найголовніше призначення – виховати людину.
 
За останній рік зріс освітній рівень та якісний склад педагогічних працівників: внаслідок атестації збільшилася кількість учителів, яким присвоєно вищу, першу і другу кваліфікаційні категорії.
 
Нині навчальні заклади міста повністю укомплектовані керівниками – досвідченими і здібними організаторами, які підтримують ініціативу і творчість педагогів. Із 22 директорів загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі МНВК, 21 директор (95%) має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», 5 керівників – педагогічне звання «старший учитель», 13 – «вчитель-методист».
 
У 2014-2015 навчальному році були атестовані 164 педагогічних працівники загальноосвітніх навчальних закладів, 62 – дошкільних, 5 – позашкільних навчальних закладів. За результатами атестації 80 педагогічних працівників мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». Педагогічне звання «старший учитель» присвоєно 14 педагогам міста. Шести вчителям присвоєно педагогічне звання «вчитель-методист», трьом – «старший вихователь» та одному – «вихователь-методист».
 
З урахуванням результатів атестації 2015 року 65% педпрацівників загальноосвітніх навчальних закладів мають першу та вищу кваліфікаційні категорії.
 
У полі зору відділу освіти постійно знаходиться питання контролю за діяльністю керівників по вирішенню кадрових питань, також вивчається питання управлінської діяльності керівників шкіл, надається допомога в питанні удосконалення роботи з педагогічними кадрами, молодими спеціалістами, приділяється значна увага створенню належних умов для творчої праці, підвищення професійного і загальнокультурного рівня педагогічних працівників.
 
Декілька років поспіль існує потреба в кваліфікованих учителях природничо-математичного циклу та вихователях дошкільних навчальних закладів. У 2015-2016 навчальному році виникла потреба в педагогічних кадрах з англійської мови, початкового навчання. Частина вакансій була закрита у зв’язку з прийняттям педагогів, які вимушено покинули території постійного проживання.
 
Вчителі загальноосвітніх навчальних закладів міста Сєвєродонецька беруть активну участь у професійних конкурсах різного рівня. Так, вчитель хімії школи №11 Жанна Іванівна Шиліна посіла І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2015», вчитель школи №6 Світлана Анатоліївна Лісюк виборола ІІІ місце в номінації «Образотворче мистецтво».
 
Але головним досягненням кожного справжнього педагога є успіхи його учнів.
 
За минулий навчальний рік 30 сєвєродонецьких випускників закінчили навчання з золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні», 17 – зі срібною «За досягнення у навчанні».
 
За підсумками ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад кількість призових місць, яку здобули наші школярі, складає 85, що на 38 більше, ніж у минулому навчальному році.
 
Підсумки ІІІ етапу учнівських олімпіад свідчать про те, що в більшості шкіл міста вчителями проводиться системна робота з розвитку творчих здібностей дітей. На республіканському рівні учні Сєвєродонецька показали теж найкращий результат серед міст та районів області: 5 школярів стали призерами на Всеукраїнському рівні.
 
Міська влада на чолі з міським головою Валентином Васильовичем Казаковим докладають багато зусиль для підтримки закладів освіти. За минулий рік відбулася позитивна динаміка у фінансово-господарській діяльності відділу освіти. Значні кошти з міського бюджету виділені на проведення ремонтних робіт, придбання необхідного обладнання та господарчих товарів.
 
Учні, які проживають за межами міста, користуються безкоштовним підвозом до місць навчання. Збільшилася вартість безкоштовного харчування для учнів 1-4 класів.
 
Влітку 2015 року міська влада забезпечила безкоштовним харчуванням дітей пільгових категорій, які відвідували дві зміни пришкільних літніх таборів, мовний табір «Лідер», літню наукову школу.
 
Відділ освіти та керівники закладів освіти працюють і над залученням позабюджетних коштів, беручи участь у різноманітних програмах та проектах. Так, з 1 січня 2016 року подані на виконання вже чотири проекти за підтримки Державного фонду регіонального розвитку.
 
Користуючись нагодою, Ольга Григорівна привітала усіх своїх колег зі святом вчителя та побажала миру, здоров’я, благополуччя, творчої наснаги в роботі, активних і вдячних учнів.

Последние комментарии