14 квітня відбувся семінар для безробітних жінок на тему: “Проблема насильства в сім'ї”

14 квітня відбувся семінар для безробітних жінок на тему: “Проблема насильства в сім'ї”

14 квітня 2015 року на базі Сєвєродонецького міського центру зайнятості відбувся семінар для безробітних жінок на тему: “Проблема насильства в сім'ї”.

Під час проведення  заходу присутні мали змогу визначитись з терміном “сімейне насильство”, його видами та проявами,  а також ознаками, за якими можна впізнати людину, що тривалий час потерпає від жорстокого поводження. В процесі обговорення причин виникнення насильства в сім'ї було вказано на матеріальні труднощі, безробіття, житлові проблеми, розповсюдження  в суспільстві алкоголізму та наркоманіі, вплив ЗМІ, що демонструють сцени жорстокості, кризу моралі та культури. На проблемне питання: “Чому жінка не розірве насильницькі стосунки, якщо вони дійсно нестерпні для неї?”  учасниці семінару визначили  декілька чинників: фінансова залежність від чоловіка; відсутність  житла або іншого помешкання, куди жінка могла б переїхати та забрати своїх дітей; соціальні, культурні та сімейні цінності, які декларують шлюб найвищою цінністю та призивають до збереження родини за будь-яку ціну; емоційна прив'язаність  до чоловіка. Не останню роль відіграє  і ставлення оточення: “краще будь-який чоловік, ніж взагалі без нього” (в сільській місцевості ця позиція має економічне обгрунтування через великий обсяг важкої фізичної праці, яку може виконувати тільки чоловік).

Дуже часто, стикаючись з проблемою насильства, жертва просто на знає, до кого звернутись про допомогу. Так, в органах міліції заходи щодо запобігання насильству в сім`ї здійснюють сектор дільничних інспекторів міліції та кримінальна міліція у справах дітей. Управління праці та соціального захисту населення  є відповідальним підрозділом з питань реалізації державної політики щодо попередження насильства в сім'ї.
 
Спеціалісти Сєвєродонецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечують надання постраждалим особам психологічної, соціально-педагогічної, інформаційної, юридичної допомоги, здійснюють соціальне інспектування сімей, де мають місце факти вчинення насильства, та ведуть соціальний супровід таких сімей. У разі, коли дитина зазнала жорстокого поводження, необхідно звернутися до служби у справах дітей.

 

Отже, якщо існують проблеми в родині, ви потерпаєте від фізичного, психологічного, економічного чи сексуального насильства — не залишайтесь на самоті, шукайте допомоги у відновленні свого права на життя, недоторканість та повагу до гідності людини.

Последние комментарии