Тренінг з аналізу програм патріотичного виховання відбувся в Сєвєродонецьку

Тренінг з аналізу програм патріотичного виховання відбувся в Сєвєродонецьку

17 лютого в Сєвєродонецькій агенції розвитку громади відбувся «Участь активістів Луганщини в роботі шкіл та позашкільних закладів в напрямку патріотичного виховання» активістів громадських організацій Луганщини. Організатором заходу стала Українська миротворча школа.

В тренінгу взяли участь 20 актвістів громадських організацій, що працюють в напрямку патріотичного виховання, з міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Сватове.

Тренер Юрій Юзич, ознайомив учасників з передовим досвідом в напрямку патріотичного виховання, що існує в Україні, а саме, з роботою організації «Пласт», впровадженою грою «Сокіл» («Джура»), визначилися з критеріями щодо формування місцевої та обласної програм патріотичного та громадянського виховання.

Учасники тренінгу поділились на групи та сформували ідеї щодо проведення заходів з патріотичного виховання.

Серед них ідея патріотичного виховання через українське козацтво. Основні заходи передбачають створення координаційної ради з патріотичного виховання із залученням громадських організацій «Просвіта», «Пласт», загальноосвітніх шкільних та позашкільних навчальних закладів, технікумів, вишів, місцевих військоматів, церкви, а також проведення лекцій з історії краю і держави (НГО «Просвіта»), влаштування таборів (НГО «Пласт», Українське козацтво), організацію та проведення конкурсів та фестивалів (спортивних, історичних, культурних, з вивчення традицій українського народу), організацію туристичних екскурсій по відомим історичним місцям України.

Учасники запропонували розробку патріотичної програми «знизу-догори», для того, щоб програма мала регіональний компонент і в той же час, подобалася місцевим громадам. Запропоновано проведення обласного  щорічного фестивалю по патріотичному вихованню молоді з проведенням параду досягнень, та створення державної програми з патріотичного виховання (особлива увага до Луганської та Донецької областей).

Учасники також зазначили необхідне залучення до патріотичного виховання всіх верств населення, а не тільки дітей. Серед масових заходів було запропоновано проведення Фестивалю українського борщу (або іншої страви), реконструкція історичних подій на основі українського козацтва та традицій, створення бренду кожної школи з використанням української символіки (а також бренду району, міста, тощо). Запропоновано проведення майстер-класів з українського декоративно-ужиткового мистецтва із інформаційним супроводження щодо виникнення та розвитку даного напряму, проведення фестивалю українського кіно та анімації.

Учасники тренінгу вважають необхідним негайний перегляд програм з патріотичного виховання в містах Луганської області. Планується протягом місяця підготувати пропозиції щодо зміни програм патріотичного виховання.

Необхідним став і перегляд відношення до проблем патріотичного виховання і на всеукраїнському рівні, відношення до фінансування програм, допомоги у фінансуванні громадських організацій патріотичного спрямування.

Учасники обговорили найбільш важливі  заходи, які потрібно включити до державної програми патріотичного виховання (перші – найбільш підтримані): 1) патріотичне виховання майбутніх вчителів, 2) навчання всіх вчителі історії України та краєзнавству для підвищення рівня позакласних заходів з патріотичного виховання в школі, 3)розробка бренду шкіл, міст, районів тощо із використанням української символіки, 4)робота пошукових загонів не тільки у напрямку Великої Вітчизняної війни, але й підняття архівів Голодомору в Україні, агресії Російської федерації, 5) реконструкція історичних подій на основі українського козацтва, 6) організація та проведення соціальних опитувань щодо визначення загальноукраїнських ідей, 7) поширення досвіду дитячих таборів військово-патріотичного напряму, 8) організація фестивалю страв, 9) проведення обміну школярів та студентів СХІД-ЗАХІД більш масштабно, з державною підтримкою.

 

Тетяна Вергун, координатор Української миротворчої школи

Последние комментарии