З'явилися випадки спроб проведення шахрайських перевірок

Шановні керівники суб'єктів господарювання та підприємці!

Головне управління Держсанепідслужби у Луганській області інформує Вас про те, що останнім часом на території Луганської області з'явилися випадки спроб проведення шахрайських перевірок різних підконтрольних об'єктів «фахівцями» Державної санітарно-епідеміологічної служби з подальшою вимогою грошових коштів для керівництва Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області.

Запевняємо Вас, що керівництво та спеціалісти Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області не мають відношення до вказаних протиправних дій, що тягнуть за собою кримінальну відповідальність. При виникненні вказаних ситуацій треба звертатися до правоохоронних органів.

Нагадуємо Вам, що правові та організаційні аспекти, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час проведення заходів визначені Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Закон).

Перш за все, органи державного нагляду  (контролю) можуть здійснювати  планові заходи з державного  нагляду  (контролю) лише за умови письмового ( листом, телефонограмою, факсограмою та інш.) повідомлення  суб'єкта  господарювання про проведення  планового заходу не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу.

 Повідомлення повинно містити: 

·   дату початку та дату закінчення здійснення планового заходу; 

·   найменування юридичної особи або прізвище,  ім'я  та по батькові фізичної особи  –  підприємця,  щодо  діяльності   яких здійснюється захід; 

·   найменування органу державного нагляду (контролю), що буде здійснювати перевірку. 

Суб'єкт господарювання має право не допускати посадову особу органу  державного  нагляду  (контролю)  до  здійснення  планового заходу в разі неодержання повідомлення  про  здійснення  планового заходу.

Згідно статті 5 Закону, планові заходи на об'єктах контролю проводяться відповідно до затверджених органом державного нагляду (контролю) річних або квартальних планів, що оприлюднені у мережі Інтернет, у даному випадку на офіційному сайті Держсанепідслужби у Луганській області.

Підстави для позапланових заходів чітко визначені статтею 6 вказаного Закону України, з ними Вас  повинні  ознайомити перед проведенням позапланового заходу з наданням копії відповідного документа.

 Перед початком здійснення  заходу  посадові  особи  органу державного  нагляду  (контролю)  зобов'язані  пред'явити керівнику суб'єкта господарювання або уповноваженій  ним  особі  службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу  державного   нагляду   (контролю),  і надати  суб'єкту господарювання копію посвідчення (направлення), що підписане керівником або заступником керівника органу державного нагляду (контролю) із зазначенням прізвища, імені та по батькові осіб, що здійснюють перевірку, засвідчене печаткою. Посвідчення (направлення) є чинним лише протягом зазначеного в ньому строку здійснення заходу.

Без посвідчення  (направлення)  на  здійснення  заходу  та  службового посвідчення  посадова особа не  має права здійснювати державний нагляд (контроль) суб'єкта господарювання. 

Ви маєте право не допускати посадових  осіб органу  державного  нагляду (контролю) до здійснення заходу,  якщо вони не пред'явили вказаних документів.

Про факти порушення вимог, установлених Законом, прошу інформувати Головне управління Держсанепідслужби у Луганській області за телефоном 61-83-60


Начальник Головного управління

Держсанепідслужби у Луганській області,

головний державний санітарний лікар

Луганській області                                                                                           В.В. Жданов

Последние комментарии