Традиції святкування Масляної у с. Борівське

Весело проводжали зиму та зустрічали весну і в селищі Борівське: палили солом’яника Масляної, танцювали гопака. Віддаючи данину народним традиціям чоловіки змагалися у спритності, а жінки — у кулінарній майстерності. Окрім того всі діти, які прийшли цього дня на свято отримали подарунки від благодійного фонду Олексія Кунчека “Заради майбутнього”.

Ніякі циклони не вплинули на теплий весняний настрій, що панував цього дня на вулицях селища Борівське в останній день Масляного тижня. Яскравими наметами розгорнулася святкова торгівля, апетит та уяву хвилював запашний дух святкових страв, на звуки музики гомінкими струмками до місцевого клубу сходилися поселяни. Дотримуючись народних традицій вони хотіли задобрити сонце, щоб воно яскравіше світило, сильніше гріло, і щоб скоріше прийшла весна. Тому до Масляної ретельно готувалися цілий тиждень. Центром святкування у Борівському традиційно став майданчик біля Будинку культури.

Зовсім поруч на свою долю чекало підготовлене солом’яне опудало зими — щоправда дуже симпатичне опудало, в квітчастій хустці. Сюрпризом святкової програми став конкурс на найбільший вареник та найоригінальніший за формою млинець. Безперечним переможцем став шести кілограмовий красень з картоплею та грибами. На чоловіків вже чекав наступний конкурс — теж гастрономічний, хоч і менш трудомісткий. Під гучні оплески вони змагалися у поїданні закусок на швидкість. Не обійшлося на святі й без баби яги, яка хотіла завадити веселощам, запального гопака та пікантних частівок. Під кінець гулянь голова селищної ради Лідія Афанас’єва подякувала місцевим підприємцям за допомогу в проведенні свята — та, окремо, Благодійному фонду народного депутата Олексія Кунченка “Заради майбутнього”, постійного партнера селищних заходів.

У подарунок від благодійного фонду всім дітям, які прийшли цього дня на свято вручили солодкі набори. Малеча з радістю розібрала пакунки і ласуючи цукерками побігла на галявину, де радісна юрба запалила солом’яника Масляної. Таким гарячим способом люди остаточно попрощалися із зимою.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии