Увага: амброзія!

Відділ цивільного захисту, екологічної безпеки та охорони праці Сєвєродонецької міської ради нагадує про необхідність проведення заходів щодо боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою (A. artemisiifolia L.).

Амброзія полинолиста завдає велику шкоду здоров'ю людини. Квітковий пилок цієї рослини викликає тяжке алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Потрапляючи в очі, ніс, бронхи, у людей, схильних до алергії, з'являються нежить, сльозотеча, головний біль, підвищена температура, як наслідок – втрачається працездатність. Лікування тривале і не завжди результативне. Алергію викликають білки – антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Сік рослини також викликає алергічну реакцію.

Переноситься насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами, тваринами та людиною. Воно легко плаває на воді, тому розноситься нею під час повені, злив і при зрошенні.

На території міста та селищ необхідно застосовувати основні заходи боротьби, а саме виривання з корінням, скошування, але при скошуванні потрібно пам'ятати, що амброзія дуже добре відростає, тому скошувати її необхідно 6-7 разів за вегетацію.

В місті працює інспектор Державної інспекції з карантину рослин. У разі виявлення осередків амброзії, громадяни та посадові особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності згідно зі ст.105 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Звертаємося до мешканців міста з проханням у разі виявлення  амброзії полинолистої повідомляти про це житлову організацію для проведення робіт з її знищення. У разі невжиття відповідних заходів, просимо звертатися до відділу цивільного захисту, екологічної безпеки та охорони праці Сєвєродонецької міської ради за телефоном 4-49-86.

Последние комментарии