Борівський городок: Три складові історії Борівського

Закінчення. Початок тут.

Після невдалого Прутського походу 1711 р. Росія була змушена повернути Туреччині Азов зі всіма укріпленнями, а кордон піднявся знову на північ до вершин Кальміуса і Кринки. Армія відступила до Дінця. Дехто з борівчан зміг повернутися з Азова додому.

Далі розпочався новий, ще менш знаний період борівської історії, на сторінках якої появляються назви Новгородського і Єлецького полків. а серед жителів Борівського переважають переселенці з Білгородських і Курських країв Цей період був пов’язаний з однодворцями. Статус однодворців надали присланим сюди для укріплення південних кордонів служивим людям. Матеріали з історії Боровського періоду після Булавинського повстання ще чекають в архівах на своїх дослідників.

Бачимо, яким активним було перше століття історії Борівського, яке можна поділити на три періоди: «ворівський», «козачий» і «однодворський». І всі вони були насичені подіями, про які ми поки що мало знаємо. Та все ж таки історія поступово відкриває свої таємниці. І тепер ми знаємо, що датою заснування Борівського як поселення слід вважати 1675 рік, коли було видано військову грамоту донського козацтва з дозволом «в юрту поселиться и станицу собрать».

Сергій КАЛЕНЮК, із книги «Сліди на сакмі»

 #

Про самолюбие гордых боровщан

Про самолюбие гордых боровщан ваще жестко). ЧСВ просто зашкаливает).

 
 #

Много разных небылиц

Много разных небылиц рассказывают о Боровском. Одни из них основаны на простодушном пустомелии народа, другие - с целью укусить самолюбие гордых боровщан. При этом никогда прежде никто ещё не пытался так оскорбительно представить историю Боровского и закрепить за ним обидный псевдоисторический ярлык, как это неоднократно сделал автор статьи…Тем не менее существует и опровержение бреду, выдаемому за истину….
Желающим ознакомиться с опровержением, рекомендую заглянуть на сайт «Этнографический Донбасс», именно там недавно опубликована моя статья «Ворівське - Борівське» – история, высосанная из пальца… Надеюсь, что и газета «Мой Город» к Дню посёлка Боровское удостоит меня чести ответить оппоненту.

С уважением к читателям Боровского городка донецкий казак

 
 #

Некоторый период не

Некоторый период не заканчивался).

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии