Новоайдарський відділ прокуратури інформує

Виховання та утримання дітей – прямий обов’язок батьків

Піклування батьків про своїх неповнолітніх дітей є їхнім безсумнівним моральним та законодавчим обов’язком. Адже дитина не в змозі самостійно забезпечити собі необхідні та достатні умови життя та захистити і відстояти свої права. Даний обов’язок розповсюджується на обох батьків рівномірно. Отже, перш за все, дбати про дітей повинні саме батьки, на яких і лежить максимальна відповідальність за своїх дітей.

Невиконання батьками своїх обов’язків з виховання, догляду та утримання дітей створює пряму небезпеку для нормального і всебічного розвитку дитини як особистості, що в подальшому неодмінно призведе до негативних наслідків.

Саме тому на рівні моралі бездіяльність батьків із забезпечення власних дітей усім необхідним піддається громадському осуду, а у випадках злісного такого невиконання – держава вживає відповідні примусові заходи реагування, у тому числі, навіть, притягнення до кримінальної відповідальності.

Новоайдарським відділом Сєвєродонецької прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.164 Кримінального кодексу України. Правоохоронними органами було встановлено, що гр. О тривалий час не виплачував призначені рішенням суду виплати на утримання власних дітей, не вживав заходів для свого працевлаштування та не реагував на попередження державних органів з цього приводу. Таким чином, своєю бездіяльністю гр. О порушив моральні устої та законодавчі приписи, не виконуючи свій прямий обов’язок утримувати неповнолітніх дітей.

За наслідками розслідування відділом прокуратури було спрямовано до суду обвинувальний акт по обвинуваченню гр. О у злісному ухиленні від сплати аліментів на утримання його неповнолітніх дітей.

Д.Помазан, прокурор Новоайдарського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури

Луганської області 

 

Прокуратура інформує……

В умовах законодавчих змін, залишення за прокуратурою  функції представництва інтересів держави в суді, закріплене в статті 131-1 Основного закону України, свідчить про  наявну потребу в своєчасному та  ефективному захисті  інтересів  суспільства  та держави і вимагає від органів прокуратури впровадження дієвих механізмів виконання цього конституційного обов’язку.

Одним з таких дієвих механізмів є  ініціювання перегляду  незаконних судових рішень, виявлених під час здійснення моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень. Зазначене надає можливість відстежувати та викривати судові рішення, що винесені у порушення норм законодавства й інтересів держави та потребують втручання прокурора. Особливо актуальними для регіону є забезпечення законності у сфері земельних відносин.

Так Новоайдарським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратурипід час здійснення моніторингу судових рішень, внесених до Єдиного державного реєстру судових рішень, встановлено, що рішенням Новоайдарського районного суду Луганської області  у цивільній справі за позовом  ТОВ «Сфера» до Новоохтирської сільської ради, Карпова П.П. задоволено позовні вимоги ТОВ «Сфера» й за а позивачем визнано право власності на земельні ділянки під господарськими будівлями і дворами, загальна площа яких складає 6,8522 га вартістю в цінах на 2016 рік 3 832 581,00 грн.

Вивченням в суді матеріалів цивільної справи встановлено, що зазначене рішення, ухвалене судом у порушення норм матеріального та процесуального права,порушуєінтереси держави в особі Новоохтирської сільської ради Луганської області щодо припинення права комунальної власності територіальної громади села Новоохтирка Новоайдарського району Луганської області на вищевказані земельні ділянки.

Ухвалою Апеляційного суду Луганської області від 28.12.2016 апеляційну скаргу в.о. керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Новоохтирської сільської ради Новоайдарського району Луганської області, задоволено. 

Рішення Новоайдарського районного суду Луганської області від 12 квітня 2016 року скасовано. Провадження у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сфера» до Новоохтирської сільської ради Новоайдарського району Луганської області, Карпова П.П. про визнання права власності закрито.

В порядку виконання ухвали суду апеляційної інстанції, яка набула чинності, відповідно до діючого Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011р. №1141, державним реєстратором 09.02.2016 скасовано рішення та записи про державну реєстрацію права власності ТОВ «Сфера» на  вищевказані земельні ділянки.

Таким чином,  завдяки принциповому прокурорському реагуванню у комунальну власність територіальної громади повернено близько 7 га земель вартістю понад 3,8 млн.грн.

Н.Перова, прокурор Новоайдарського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури

молодший радник юстиції     

Злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків

Злочини у сфері обігу наркотичних засобів відносяться до злочинів проти здоров’я населення, адже завдають або створюють загрозу завдання шкоди невизначеному колу осіб саме від незаконного та неконтрольованого обігу наркотичних засобів у суспільстві. Кримінальні правопорушення у цій сфері безпосередньо стосуються права кожної людини на охорону власного здоров’я. На жаль, такі діяння на сьогодні є надзвичайно поширеними, а тому боротьба з подібними проявами завжди є актуальною та необхідною умовою нормального і безпечного життя.

Завдання по захисту від правопорушень, охороні прав та свобод кожної особи покладені на правоохоронні органи, а у випадках вчинення кримінально караних діянь – також і проведення повного і всебічного розслідування з метою притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.

Новоайдарським відділом поліції було виявлено ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 Кримінального кодексу України. Проведеним досудовим розслідуванням було встановлено, що гр. Е зібрав рослини дикорослої коноплі, після чого умисно незаконно виготовив та зберігав наркотичний засіб за місцем свого мешкання для власного споживання.

За даним фактом гр. Е було повідомлено про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, складено і направлено до суду Новоайдарським відділом Сєвєродонецької прокуратури обвинувальний акт для вирішення питання про притягнення до відповідальності.

С.Жорін, прокурор Новоайдарського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Луганської області       

Последние комментарии