Через незаконний видобуток бурштину Україна втрачає від 1 до 3 млрд. доларів щороку, - Віталій Скоцик

Через незаконний видобуток бурштину Україна втрачає від 1 до 3 млрд. доларів щороку, - Віталій Скоцик
Замість розпродажу українських земель чи підвищення пенсійного віку на вимоги кредиторів влада має навести лад із видобутком бурштину.
Про це сьогодні заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик під час поїздки на Волинь.
 
«За 1,6 млрд. доларів позики уряд готовий віддати в заставу українську землю – 42 мільйони гектарів родючих ґрунтів. Це в той час, коли кожного року з України махінатори вивозять контрабандою бурштин на 1-3 млрд доларів», - зазначив політик.
За словами Віталія Скоцика, нелегальний промисел процвітає через недолугість законодавства та корупцію.
 
"Сьогодні бурштин прирівняний до піску. Ти можеш копати пісок у кар’єрі, можеш копати бурштин - відповідальність така сама. За незаконне видобування бурштину потрібно посилити відповідальність, адже, це дорогоцінне каміння", - каже Віталій Скоцик.
 
 
Політик переконаний, на рівні самих областей, де працюють старателі, вирішити проблему не вдасться. На це потрібна політична воля.
 
"Вихід дуже простий. Але для цього має бути політичне рішення. Потрібно усунути корупціонерів. А сам видобуток слід легалізувати. Працює ж це в сусідній Білорусі. Я в минулому році об’їздив масу наших копалень, вони уже нагадують марсіанські пейзажі", - говорить Віталій Скоцик.
 
Політик відзначає, що від такого хаотичного видобутку страждає і природа, і держава.
 
"Ми втрачаємо близько 80% покладів бурштину через безсистемне копання. Вимивають лише більші фракції, тоді як менші опускаються нижче в ґрунт", - каже Віталій Скоцик.
 
Переведення видобутку в цивілізоване русло дало б додаткові надходження в бюджет і допомогло б частково вирішити проблему безробіття регіону, - переконаний політик. Ще одним інструментом забезпечення людей роботою має стати створення сприятливих умов для відкриття переробних підприємств в Україні.
 
"Я подивився польську статистику. За минулий рік Польща офіційно видала 1,2 мільйона робочих віз українцям. У тих податкових умовах, в яких працюють наші виробники, вони і близько не можуть платити ту заробітну плату, яку платять поляки. Тож люди їдуть", - говорить політик.
 
За його словами, в нинішніх умовах українцям вигідніше створювати підприємства за кордоном, ніж в Україні.
 
"У тій же Польщі є маса українських підприємств. Людям вигідніше вивезти туди сировину, переробити її і звідти продавати на ринки Західної Європи. А вони могли б працювати вдома. Уряд про це не дбає. А у програмі Аграрної партії ключове завдання – перепрофілювати економіку з сировинної в переробну. І повернути в Україну людей, які вимушені їхати за кордон, щоб прогодувати сім’ї", - резюмував політик.

Последние комментарии