Зміни в Умовах прийому

Радикальних змін в умовах прийому до вищих навчальних закладів (ВНЗ) в 2017 році не передбачається. УДонецькому регіональному центрі оцінювання якості освіти пояснили, що абітурієнтів відбиратимуть на основі результатів ЗНО, середнього бала атестата, вступних іспитів чи творчого конкурсу (у випадках, передбачених законодавством), бала за успішне закінчення підготовчих курсів (для окремих спеціальностей) і коефіцієнтівпредметів, визначених у правилах прийому ВНЗ. Також наступного року продовжать працювати освітні центри і «Донбас­Україна»і «Крим­Україна». МОН максимально сприятиме вступу до наших вишів громадян, які проживають на тимчасово окупованій і непідконтрольній Україні території.

Для вступників, напевне, найпомітнішим стане зменшення кількості заяв, які вони зможуть подати на місця держзамовлення: 9 заяв на 4 спеціальності, а не 15 на 5, як було цьогоріч.

В Умовах прийому 2017 року впроваджено чотири коефіцієнти до конкурсного бала – регіональний, галузевий, сільський і першочерговий.

Регіональний коефіцієнт орієнтований на те, щоби створити кращі можливості для вступників, які обрали ВНЗ у регіонах України. Наприклад, для Донецької та Луганської областей і переміщених вишіввін буде складати 1,03. Галузевий коефіцієнт – 1,03 – використовуватиметься лише для поданих заяв з першими пріоритетами на інженерно-­технічні та природничо­-математичні спеціальності, які потребують підтримки. Якщо вступник обирає такий пріоритет, та ще і в одному з регіональних вишів, то це помітно підвищує його шанси на вступ.Першочерговий коефіцієнт 1,10 передбачено при зарахуванні до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів за державним замовленням особам, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу. Сільський коефіцієнт – 1,02 – стосуватиметься осіб, які здобули повну загальну середню освіту в навчальних закладах на території сільських населених пунктів у рік вступу.

У 2017 році прийом заяв до ВНЗ проходитиме виключно в електронній формі – з 12 до 26 липня. Звертаємо увагу, щошкільні атестати будуть вручені випускникам у третій декаді червня.А вже з 29 червня можна буде реєструвати свої електронні кабінети та завантажувати туди скановані копії необхідних документів. Було б гарно, якби до 11 липня це зробило більшість вступників, що дасть змогу зменшити пікове навантаження, яке триває перші два-три дні вступної кампанії.

 

Донецький РЦОЯО

Последние комментарии