Криза в Україні: щонайменше 1000 сімей досі розшукують своїх близьких

Криза в Україні: щонайменше 1000 сімей досі розшукують своїх близьких

Офіс Міжнародного  Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у Сєвєродонецьку відкрив фотовиставку «Невідомість. Сім’ї зниклих безвісти з обох сторін конфлікту», присвячену зниклим людям та їхнім сім’ям з обох сторін лінії зіткнення на сході України. Виставку було відкрито з нагоди дня зниклих безвісти 30 серпня у Києві і тепер вона приїздить на Донбас аби продовжувати привертати увагу громадськості до проблем сімей, родичі яких зникли внаслідок конфлікту. 

Через два роки після початку конфлікту на сході України проблема зниклих безвісти осіб залишається дуже гострою. У результаті конфлікту зникли безвісти не менше 1000 осіб, хоча будь-яких точних цифр наразі немає.

«88% людей, чиї родичі зникли безвісти, продовжують розшукувати своїх близьких, і дві третини з них вважають, що їхні родичі досі живі, – говорить пані Крістін Беерлі, віце-президент МКЧХ. – Вони можуть бути живі чи мертві, і ця невизначеність прирікає їхні сім’ї на великі страждання».

Відповідно до зібраної МКЧХ інформації, переважну більшість зниклих безвісти осіб складають чоловіки (96%), і майже половина з них не мають жодного відношення до військової служби. Крім того, 40% з них становлять люди у віці до 36 років. Майже половина сімей зниклих без вісти шкодує про те, що офіційні органи влади надали недостатню інформацію про місцезнаходження їхніх родичів, або не надали її взагалі. У розпачі, майже кожна друга сім’я звертається за допомогою до ворожок.

«МКЧХ робить все можливе для посилення співпраці між усіма сторонами, що беруть участь у розшуку зниклих безвісти осіб, починаючи від державних органів і закінчуючи судово-медичними установами.

Ми пропонуємо свої послуги всім, хто хоче відновити зв’язок або шукає звістки про родича, який зник безвісти чи був розлучений із сім’єю, – говорить Алан Ешліманн, глава делегації МКЧХ в Україні. – Команди МКЧХ у співпраці з місцевими відділеннями Червоного Хреста готові допомагати сім’ям, які розшукують своїх близьких. Люди мають право знати, що з ними трапилося».

Виставка проводиться на площі біля Міського Палацу Культури й триватиме до 16  жовтня 2016 року.

Последние комментарии