Заява міжфракційного об’єднання «Рівні можливості»

Заява міжфракційного об’єднання «Рівні можливості». Текст нижче.

Ми, міжфракційне об’єднання «Рівні можливості», глибоко шоковані фактами ґендерно-обумовленого насильства на окупованих територіях Донецької області представниками банд-формувань та терористичних груп та оприлюдненими фактами злочинів бойовиками так званої інтернаціональної бригади «П’ятнашка» ДНР.

Зокрема йдеться про створення закладів, що примусово надавали сексуальні послуги неповнолітніх осіб, факти торгівлі людьми з примусовим транскордонним переміщенням жінок та дітей, створення студії дитячої порнографії іноземними громадянами з метою розповсюдження матеріалів за межами України, а також вербовку та військову підготовку дітей для участі у бойових діях.

Факти торгівлі людьми, сексуального насильства та експлуатації, використання неповнолітніх у бойових діях є несумісними зі стандартами прав людини та неприйнятними у сучасному світі.

Викрита сексуальна експлуатація неповнолітніх, торгівля людьми на окупованих територіях Донецької області прирівнює незаконні збройні формування на Донбасі до Ісламської держави, що також відома злочинами з ознаками ґендерного та сексуального насильства в тому числі щодо дітей.

Особливе занепокоєння викликає участь іноземних найманців, діяльність яких пов’язана з торгівлею людьми, сексуальним насильством виготовленням та розповсюдженням  дитячої порнографії. Факти організації бізнесу, що побудований на сексуальній експлуатації неповнолітніх на окупованих територіях, за участю громадянина Франції Сержа Мюньє та громадянина РФ Іраклія Адлейба свідчать про справжню причину участі іноземних громадян у збройній агресії проти України.

Викладені факти стосуються поки що лише однієї злочинної групи, що своїми діями порушила Резолюцію ООН №1325, «Конвенцію прав дитини, що стосується участі дітей у збройних конфліктах» та інші численні міжнародні документи. Але ці факти дають  уявлення про справжню ситуацію з правами людини на окупованих територіях, діяльність незаконних збройних угруповань та мотивацію участі іноземних громадян на боці терористичних угруповань.

Ми звертаємося до Організації об’єднаних націй вдруге після звернення представника України Володимира Єльченко в червні цього року з закликом включити в сферу своєї діяльності проблему сексуального насильства в ході збройного конфлікту на сході України.

Ми закликаємо Європейський Союз жорстко відреагувати на викладені факти та розпочати кримінальне переслідування осіб з числа громадян європейських країн, що беруть участь у незаконних збройних формуваннях на окупованих територіях України та причетні до злочинів проти людства, зокрема громадянина Франції Сержа Мюньє, громадян РФ Іраклія Адлейба та Алана Мамієва.

Ми звертаємось до спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань дітей та збройних конфліктів Лейли Зерруги з проханням призначити розслідування фактів використання дітей у бойових діях на Донбасі на боці так званих ЛНР та ДНР та висловити свою позицію в цьому питанні. 

Ми звертаємось до Міністра закордонних справ України з проханням довести оприлюднені факти злочинів з ґендерно-обумовленим насильством до дипломатичних представництв іноземних держав в Україні та закликати керівництво держав розпочати кримінальне переслідування учасників незаконних збройних формувань, що діють на окупованих територіях України.

Дані про злочини ми також спрямовуємо Спеціальному доповідачу ООН з питань торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії.
 
 
З повагою, Народні депутати, співголова МФО «Рівні Можливості» Альона Бабак, співголова МФО «Рівні Можливості» Світлана Войцеховська, співголова МФО «Рівні Можливості»       Марія Іонова, співголова МФО «Рівні Можливості» Олена Кондратюк

Последние комментарии