Приватне обвинувачення – вибір потерпілої особи

Публічність кримінального провадження зобов'язує прокурора, слідчого у межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення або в разі надходження заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Однак, разом із впровадженням нового Кримінального процесуального кодексу (далі – КПК) виник новий інститут кримінального провадження у формі приватного обвинувачення, що є винятком із загального правила публічності.  Кримінальне провадження даної форми може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого, проти прав, свобод та законних інтересів якого вчинено кримінальне правопорушення, і відмова потерпілого, а у випадках, передбачених КПК, його представника від обвинувачення є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

Перелік вказаних правопорушень є досить широким і містить більш ніж 50 складів злочинів, серед інших до них відноситься: умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, умисне легке тілесне ушкодження, умисне завдання удару, побоїв або мордувань, за винятком, якщо такі дії вчинені групою осіб, необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження, зґвалтування, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами без обтяжуючих обставин, хуліганство без обтяжуючих обставин, крадіжка, крім вчиненої організованою групою, грабіж, крім вчиненого організованою групою та інші.

Та це не всі особливості, зокрема, деякі кримінальні правопорушення з даного переліку, мають бути вчинені дружиною (чоловіком), іншим близьким родичем чи членом сім'ї потерпілого, особою, яка щодо потерпілого була найманим працівником і завдала шкоду виключно власності потерпілого.

В даному випадку, після вчинення кримінального правопорушення лише потерпіла особа визначає подальший розвиток подій. Саме вона може вибирати подавання заяви про вчинене кримінальне правопорушення або ж, для збереження  стосунків та відносин, проігнорувати даний факт.

Власне, жодна людина не застрахована від ситуації, коли їй можуть завдати болю, страждань, насильства або просто неприємних емоцій. Однак, якщо трапилося подібне, слід оцінити з одного боку те, що родина – це найвища інституція для всіх людей, родинні і дружні зв’язки є найміцнішими, а кожна особа має право на другий шанс для виправлення, а з іншого – якщо «фортецю розрушено», межа перетнута чи не повторяться неприємні події знову ? Потерпіла особа сама вибирає пробачити кривдника або притягти до відповідальності за його дії. Якщо потерпілий вирішить обрати другий шлях, прокуратура зробить все можливе для виконання завдань кримінального провадження, а саме – захисту особи від кримінального правопорушення, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення був притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини!

 

А.Мамонтова, прокурор місцевої прокуратури

Последние комментарии