Угоди в кримінальному провадженні за новим Кримінальним процесуальним кодексом України

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України, встановлює нові інститути, передбачає перерозподіл повноважень органів кримінальної юстиції і взагалі суттєво змінює порядок кримінального провадження.

Так, новим Кримінальним процесуальним кодексом України встановлена можливість укладати угоду про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим та угоду між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

Наслідки укладення та затвердження угоди про примирення є обмеження права оскарження вироку для підозрюваного або обвинуваченого, а також для потерпілого, а за угодою про визнання вини - обмеження права оскарження вироку для підозрюваного або обвинуваченого, а також прокурора. Угода затверджується судом, який виносить вирок, затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Розуміючи потребу роз'яснень положень нового КПК України, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ видав інформаційний лист від 15.11.2012 р. № 223-1679/0/4-12 щодо деяких питань здійснення кримінального провадження на підставі угод і звернув увагу на наступне. Враховуючи, що потерпілим може бути фізична або юридична особа, угода про примирення може бути укладена представником юридичної особи, в разі заподіяння йому майнової шкоди. Крім того, угода про примирення може бути, якщо її сторонами або стороною є неповнолітні. У такому випадку угода укладається з участю законних представників і захисників неповнолітніх. При цьому, якщо неповнолітній не досяг шістнадцятирічного віку, він має право укладати угоду про примирення самостійно, але за наявності згоди його законного представника.

Також у листі суд вказав, що угода про примирення може бути укладена у провадженні щодо розслідування кримінальних проступків, злочинів невеликої та середньої тяжкості, а також у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. У кримінальному провадженні щодо тяжких та особливо тяжких злочинів угода про примирення не укладається.

Щодо угоди про визнання вини суд звернув увагу на наступне, якщо кримінальне провадження здійснюється щодо декількох осіб, підозрюваних (обвинувачених) у вчиненні одного або кількох кримінальних злочинів, і згоди щодо укладення угоди досягнуто не з усіма підозрюваними (обвинуваченими), угода може бути укладена з одним (кількома) з підозрюваних (обвинувачених).

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру і до виходу суду до нарадчої кімнати для винесення вироку.

Введення інституту угод в кримінальному провадженні є позитивним моментом, оскільки недоцільно здійснювати провадження у справі, фактичні обставини якої, ні підозрюваним або обвинуваченим, ні потерпілим не оскаржуються і визнаються.

 

Ю.А.Зінченко, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии