Роз’яснення щодо оформлення житлових субсидій

Продовжується робота щодо охоплення житловими субсидіями різних верств населення області. Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 23.09.2015 № 752 «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», яка спрощує порядок доступу до субсидій внутрішньо переміщених осіб, дитячих будинків сімейного типу та інших соціально незахищених категорій населення. Про це повідомляє прес-служба ЛОВЦА.

Надаємо роз’яснення щодо застосування окремих норм вищезазначеної постанови.
Щодо оформлення особових рахунків при призначенні субсидії. 

Субсидія призначатиметься одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, незалежно від того, чи відкрито на неї особовий рахунок на сплату послуг.

Орендарям житла субсидія також призначатиметься без необхідності відкриття на них особових рахунків.

При цьому перерахування коштів субсидії здійснюватиметься на особові рахунки, що зазначені у заяві.

Щодо прийняття рішення про призначення субсидії з урахуванням лише фактично проживаючих осіб.

Пунктом 7 Положення визначено вичерпний перелік підтверджуючих документів, що враховуються комісією під час прийняття рішення про призначення житлової субсидії з урахуванням фактично проживаючих осіб:
- довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання;
- довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку);
- акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;
- акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб; 
- договори оренди житла в іншому місці.

У разі наявності одного з таких документів обстеження домогосподарства не проводиться.

Разом з тим у разі відсутності підтверджуючих документів про непроживання членів сім’ї (особа виїхала за кордон, місце перебування особи невідоме тощо) комісії надано право приймати рішення про призначення субсидії виходячи з кількості фактично проживаючих осіб після обстеження умов домогосподарства.

Щодо призначення субсидії сім’ям, які проживають в окремих частинах будинку.

Комісії надано право приймати рішення про призначення субсидії сім’ям, які проживають окремо у житловому приміщенні, розділеному на частини, у разі, якщо такі сім’ї сплачують за житлово-комунальні послуги на різні особові рахунки.

Рішення приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Щодо розрахунку субсидії у випадку розбіжності між відомостями про кількість зареєстрованих осіб та даними організацій, що надають послуги, про кількість осіб, яким нараховується плата.

Пунктом 13 Положення передбачено, що у разі, коли кількість осіб, зазначених у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, відрізняється від кількості осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, для призначення субсидії використовуються дані, зазначені у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. 

У такому випадку органи соціального захисту населення самостійно розраховують вартість послуг у межах соціальних нормативів виходячи з кількості осіб, зазначених у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні.

У разі відсутності відомостей про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб субсидія призначається на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства виходячи з кількості осіб, зазначених у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. 

При цьому звертаємо увагу, що субсидія призначається на загальних підставах (без рішення комісії) у випадку, коли відсутні відомості про склад зареєстрованих і кількість осіб, зазначена в декларації співпадає з кількістю осіб, яким нараховується плата за даними організацій, що надають послуги.

Последние комментарии