Актуально-правові питання щодо участі виборах народних депутатів

Актуально-правові питання щодо участі виборах народних депутатів

Актуально-правові питання щодо участі громадян окремих категорій у позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року

  

1. Щодо окремих питань визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання

Відповідно до частини третьої статті 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (далі – Закон) виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, може визначатися за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, чи органом ведення Державного реєстру виборців за мотивованим зверненням виборця.

Таким чином, виборцю, який не має зареєстрованого місця проживання, Законом надано право звернутися щодо визначення своєї виборчої адреси як до центру обліку, що відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальної служби, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, так і безпосередньо до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання.

Порядок звернення виборця за власною ініціативою до органу ведення Реєстру щодо включення до бази даних Реєстру чи внесення змін до його персональних даних у Реєстрі встановлено статтями 19 та 20 Закону.

Так, виборець, який не має зареєстрованого місця проживання, повинен пред’явити паспорт громадянина України чи тимчасове посвідчення громадянина України, на підставі якого орган ведення Реєстру встановлює:

– особу заявника;
– наявність у нього права голосу згідно зі статтею 70 Конституції України;
– відсутність у виборця зареєстрованого місця проживання на території України.

Копії відповідних сторінок цього документа додаються до заяви.

Крім того, до заяви виборця додаються документи (копії документів), які дають змогу органу ведення Реєстру визначити такому виборцю виборчу адресу. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру.

Такими документами можуть бути:

- документ, що підтверджує право власності на житло, в тому числі договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину;
- договір найму житла;
- довідка житлово-експлуатаційної установи або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, письмова згода власника житла тощо.

Орган ведення Реєстру як суб’єкт розгляду відповідної заяви виборця вивчає її обґрунтованість (умотивованість). Заява є обґрунтованою у разі, коли додані до неї документи підтверджують наявність у виборця права користування житлом за вказаною ним адресою.

Окремо слід звернути увагу на положення статті 3 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", згідно з якими право голосу на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад, виборах сільського, селищного, міського голови мають дієздатні громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад та яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. При цьому належність громадянина до відповідної територіальної громади визначається його місцем проживання на її території згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (наявністю у громадянина зареєстрованого місця проживання на відповідній території).

Отже, виборець, якому виборчу адресу визначено органом ведення Реєстру, не має права голосу на відповідних місцевих виборах, у зв’язку з чим до списку виборців для проведення виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, не включається.

2. Роз’яснювальна інформація з найбільш актуальних питань, що стосується тимчасової зміни місця голосування

Куди звертатися із заявою про тимчасову зміну місця голосування?

Якщо виборець проживає чи перебуває за межами України і має намір голосувати на її території, заява подається (на вибір) до:
- органу ведення Державного реєстру виборців за вказаним у заяві місцем перебування чи місцезнаходженням виборчої дільниці, яку виборець просить визначити місцем його голосування,
- органу ведення Державного реєстру виборців в Міністерстві закордонних справ України.
Якщо виборець проживає чи перебуває в Україні і має намір голосувати в іншій державі, заява подається (на вибір) до:
- органу ведення Державного реєстру виборців за виборчою адресою заявника
-  органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.
Якщо виборець проживає чи перебуває за межами України і має намір голосувати в іншій іноземній державі, заява подається до органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України. 

Чим може бути мотивовано заяву про тимчасову зміну місця голосування?

Законом України "Про Державний реєстр виборців" (стаття 7) передбачає, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинна бути мотивованим.
Зокрема, це може бути робоче відрядження, фактичне проживання не за зареєстрованим місцем проживання, робота або навчання у відповідному населеному пункті або державі, перебування в санаторії.

Указане в заяві мотивування повинно підтверджуватися документами (копіями документів), які додаються до неї. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.
Увага! 1. Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування. 2. Виборці, виборча адреса яких знаходиться на територіях, які потрапили до зони АТО можуть додавати до заяви лише довідку про реєстрацію особи, яка прибула на місце голосування. 

Які документи є достатніми для мотивування заяви про тимчасову зміну місця голосування?

До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси.
Такими документами, наприклад, можуть бути: довідка про відрядження, довідка з місця навчання, договір найму (оренди) житла, документ, що підтверджує право власності на житло, проїзні документи, путівка в санаторій тощо.

Чи можливо подати заяву про тимчасову зміну місця голосування шляхом надсилання її поштою?

Ні. Заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Державного реєстру виборців особисто.

При поданні заяви про тимчасову зміну місця голосування громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України).

У разі призначення повторного голосування чи потрібно знову змінювати місце голосування?

Так, необхідно. Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси забезпечує включення виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці одноразово – на день голосування (на конкретну дату).

Тобто у разі призначення повторного голосування з виборів Президента України виборцям, які перебуватимуть не за своєю виборчою адресою та бажатимуть проголосувати, потрібно повторно звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування вже на дату проведення повторного голосування.

Чи може орган ведення Державного реєстру виборців тимчасово змінити місце голосування виборцю, який не має зареєстрованого місця проживання?

Процедура тимчасової зміни місця голосування передбачає зміну виборчої дільниці для голосування, до якої виборець відноситься на підставі відомостей про його виборчу, на іншу виборчу дільницю, на яку він просить тимчасово змінити йому місце голосування. Для проведення таких змін у виборця повинна бути визначена виборча адреса, яка зазначатиметься у списку виборців.

У випадку звернення до органу ведення Державного реєстру виборців виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або звернувшись до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого проживання.

Чи може орган ведення Державного реєстру виборців тимчасово змінювати місця голосування виборцям на місцевих виборах?

Не може. Частиною сьомою статті 30 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" встановлено, що положення частини третьої статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (щодо тимчасової зміни місця голосування) на місцевих виборах не застосовується.

Інформація про порядок тимчасової зміни місця голосування виборців, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Статтею 3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" сухопутну територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя визнано тимчасово окупованою.

Відповідно до статті 8 вказаного Закону під час проведення, зокрема, виборів Президента України, голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться.

Громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, створюються умови для вільного волевиявлення під час проведення позачергових виборів Президента України на іншій території України.

Такі громадяни мають право реалізувати своє право голосу на виборах шляхом тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, звернувшись до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування.

Заява про тимчасову зміну місця голосування подається виборцем до органу ведення Державного реєстру виборців за вказаним у заяві місцем перебування виборця в день виборів чи місцезнаходженням виборчої дільниці, яку він просить визначити місцем його голосування.

При поданні заяви громадянин повинен пред’явити документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянство України).

Отже, для реалізації виборцем, виборча адреса якого знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, свого права голосу на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року йому необхідно:
- з’явитися до відділу ведення Державного реєстру виборців для подання заяви про тимчасову зміну місця голосування,
- при поданні заяви пред’явити паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянство України).

Документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, такі виборці можуть не додавати до заяви.

Орган ведення Державного реєстру виборців сприяє громадянам у визначенні виборчої дільниці та при поданні ними заяви щодо тимчасової зміни місця голосування надає необхідну правову допомогу.

Увага! Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси забезпечує включення виборця до списку виборців одноразово – на день голосування (на конкретну дату).

Тобто у разі призначення повторного голосування з виборів Президента України виборцям, які бажатимуть узяти у ньому участь, необхідно повторно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування вже на дату проведення повторного голосування.

Последние комментарии