Розпочато святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

У Сєвєродонецьку стартували урочисті з нагоди ювілею Великого Кобзаря. Першими двері назустріч святу відкрили у Сєвєродонецькому багатопрофільному ліцеї, учні та вчителі якого підготували літературно-музичну композицію «Шевченко завжди сучасний». Захід відвідали заступник міського голови Сергій Терьошин та начальник відділу освіти Олег Башкатов.

Пісні на вірші Тараса Григоровича, яскраві танки у колоритних національних костюмах, сценки з життя поета, монологи-роздуми над долею України та цінністю свободи. Все це школярі поєднали у різножанрову композицію, зобразивши Шевченка не у класичному прочитанні та показавши образ талановитої багатогранної особистості, що й сьогодні надихає молодь. «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами!»,  «Було колись в Україні ревіли гармати»  –  знайомі кожному ще зі шкільної лави рядки поета у вустах натхненних юних акторів отримували новий зміст.  Жодного глядача, ані малого, ані великого, така щирість не залишила байдужим. 
«Ще у квітні 2012 року Президент України Віктор Янукович видав Указ, згідно з яким цей рік оголошено роком Тараса Шевченка. Мені дуже приємно, що колектив ліцею гідно впорався з роллю перших, хто відзначив 200-річчя поета у нашому місті, показав дійсно високий рівень, якого не просто буде досягти тим, хто прийматиме цю естафету. Ми відкрили для себе велику кількість обдарованих дітей, які крізь призму свого таланту передали дух цього свята»,  – зазначив Сергій Терьошин.
«Те, що ми побачили, – унікально та чудово. Шевченко багатогранний – письменник, художник, музикант, історик... Все неможливо показати в одному проекті. У виставі висвітлені лише окремі грані його творчості, але вони постають яскравими, вражаючими, об’ємними. Хочеться лише нагадати, що Тарас Григорович був закоханий у життя в усіх його проявах, незважаючи на весь трагізм особистої долі. Пам’ятаймо про це!» – поділився враженнями Олег Башкатов.
Гостям свята випала ще одна почесна місія – висловити учням подяки від Сєвєродонецької міської ради за гідну участь і перемогу у міському етапі ІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді, а вчителям – за високопрофесійну підготовку обдарованих дітей. Вже незабаром школярам доведеться захищати честь міста на обласному етапі конкурсу, тож всі присутні побажали хлопцям та дівчатам творчої наснаги. 
Як відзначатимуть річницю з дня народження Тараса Шевченка, днями визначилися на нараді з питань проведення 200-річного ювілею Кобзаря. Були розглянуті плани навчально-виховних та культурних закладів міста. Найбільш цікаві будуть реалізовуватися протягом всього 2014 року.

 

Источник sed-rada

Последние комментарии