У Сватовому назріла складна ситуація із багатоквартирними будинками

Квартири їхні мешканці приватизували, а от місця загального користування - під’їзди, дахи, газові та електромережі всередині будівель - не мають балансоутримувача. При цьому жодного об’єднання співвласників у райцентрі до цього дня не створено. 
Кінець 2008 року поставив крапку на діяльності останнього утримувача багатоквартирного фонду Сватового – комунального підприємства із яскравою назвою «Добробут». Тодішнє скликання міськради через борги цей аналог ЖЕКу ліквідувало, а весь житловий фонд зняло зі свого балансу. Жодне із комунальних підприємств мерії цю важку ношу на себе не взяло. Об’єднань співвласників, що мають виконувати подібні функції та піклуватись про будинки, у Сватовому немає. Тож постає кілька питань – яким чином до цих будинків подається газ, електроенергія, вода, адже внутрішні мережі будинків фактично нічиї. Є й інша проблема – сплата земельного податку.

Володимир Мормуль, голова Сватівської райдержадміністрації: “На основании земельного и налогового кодекса Украины должен взиматься налог на землю с прилегающих территорий многоквартирных жилых домов. По состоянию на 1.10.2013 года соответствующий налог на взимается, что есть грубым нарушением налогового законодательства Украины».

Аби розібратись із ситуацією, до Сватового завітав директор облдепартаменту житлово – комунального господарства Олександр Голуб. За його словами, сватівська комунальна історія - свого роду унікальна. На щастя, відсутність кваліфікованого нагляду за багатоповерхівками поки не призвело до тяжких наслідків. Хоча такі прецеденти на Луганщині є.

Олександр Голуб, директор облдепартаменту ЖКГ: “Две квартиры в одном доме – уже есть общая собственность и нужно это юридически оформить. Я больше скажу. Это пример не только единственный в Луганской области – на Украине нет такого”.

Типовий будинок №12 у найбільшому житловому масиві райцентру – кварталі Луначарського - один із багатьох, де критична ситуація вже назріла. Будинку невдовзі виповниться сорок років. За цей час ані капітальний ремонт даху, ані водних, а, тим більше, електричних мереж не проводився. Є й спільна проблема. Мешканці верхніх поверхів, особливо ввечері, водою не можуть користуватись зовсім через низький тиск у мережі. Водники ж виправдовуються – причина у заниженому діаметрі труби. І таких проблем, що впали на плечі самих мешканців, у Сватовому маса. 

Зінаїда Зубенко, жителька будинку №12 кв. ім. Луначарського: “По правде говоря, точно не знаю, как оно в этом ОСББ будет. С чего оно будет начинаться, какие будут тарифы, пускай они нам рязъяснят, придут к людям вот сюда. Сколько не говорила с людьми, все говорять – пускай они сюда придут, расскажут людям, что это такое - ОСББ, - как его создают”.

Під час засідання Сватівська міська рада відхрещувалась від усіх звинувачень у свій бік. Керівництво мерії зазначало – роз’яснювальна робота з населенням проводиться. Чому ж мешканці не бажають об’єднуватись у товариства співвласників – незрозуміло. 

Людмила Жаданова, заступник Сватівського міського голови: “Сватівська міська рада не бездіяльна у цьому питанні. Ми спеціально піднімали всі публікації і так далі. Ми зараз працюємо з населенням. І це дуже добре, що ви приїхали, можливо, якраз ви і підкажете. Можливо, ми щось не правильно робимо тому, що на сьогоднішній день, дійсно, ОСББ у нас немає”.

В ході наради стало відомо, що далеко не все про структуру об’єднань співвласників сватівчанам зрозуміло. А отже, треба знову йти у маси, роз’яснювати та попереджати про наслідки безгоспної ситуації. Тим більше, що товариства співвласників, правда, поки без юридичної бази, жителі багатоповерхівок для ліквідації спільних проблем вже створюють.  

 

Источник lot.lg.ua

Последние комментарии