До дня шахтаря

День шахтаря святкується з 1948 року в останню неділю серпня і давно став воістину народним святом.

Шахтар – професія, яка завжди була пов’язана з важкою працею та ризиком для життя, і багато віків потому, коли видобуте вугілля тягали у кошиках та шкіряних сумках, і тепер, коли більшу частину процесів видобутку корисних копалин механізовано.

За доброю традицією у цей день широка громадcкість урочисто вшановує людей, що присвятили своє життя цій мужній професії. Це свято – найкращій привід згадати та подякувати всім тим, хто робить значний внесок у розбудову економіки нашої держави, хто забезпечує стале економічне зростання країни. Ці складні питання вирішуються завдяки професіоналізму, знанням, досвіду і майстерності.

Поклади вугілля на території нинішньої Луганської області були відкриті ще в 1720р. Наприкінці того ж сторіччя почалося промислове видобування вугілля на примітивних шахтах (рудниках) Лисичанська і Луганська.

За минулі 200 років промислового видобутку вугілля на Луганщині накопичено величезний досвід ведення гірничої справи, розроблено нові технології розробки вугільних пластів, гірники отримали механізовані сучасні прохідницькі й добувні комплекси, кардинально підвищено техніку безпеки праці.

На цей час Луганська область має значний сировинний потенціал, розвинену інфраструктуру вугільної промисловості, вигідне географо-економічне положення. Розташування області на території Донецького кам’яновугільного басейну історично надало їй роль паливної бази країни. Різноманіття вугілля (коксівне, антрацит, інше енергетичне) та його висока теплотворна здатність дозволяють використовувати його в металургійному виробництві, хімічній промисловості, енергетиці.

Видобування й переробка кам’яного вугілля – основна галузь паливно-енергетичного комплексу Луганської області й має досить великий вплив на розвиток її економіки. Область має значні сприятливі природні й економічні умови для ефективного розвитку вугільної промисловості, питома вага якої залишається досить високою – 15,5% у загальному обсязі реалізованої продукції області.

Гірничі робітники очисних вибоїв та механіки, прохідники та гірсько-монтажники, електрослюсарі та маркшейдери, директори підприємств та ремонтники – десятки тисяч робітників працюють в розрізах та вибоях, забезпечуючи промисловість необхідною сировиною, підприємства та населення паливом.

У січні–червні 2013р. середньооблікова кількість штатних працівників підприємств по добуванню рядового вугілля (з кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) склала 90,0 тис. осіб, що становило 40,6% від загальної кількості зайнятих на промислових підприємствах області.

Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника зайнятого на підприємствах по добуванню рядового вугілля являється найбільш оплачуваною в економіці області і у січні–червні поточного року дорівнювала 5351 грн., що у 4,7 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (1147 грн.).

Професійне свято шахтарі зустрічають трудовими досягненнями. Видобуток рядового кам’яного вугілля за півріччя склав 12,8 млн.т. Шахтарі декількох підприємств перевищили півмільйонний рубіж видобутку рядового вугілля. Серед них шахти: “Довжанська-Капітальна”, “Червоний партизан” ТОВ “ДТЕК Свердловантрацит”, “Комсомольська” ДП “Антрацит”.

Підприємствами з видобутку та збагачення кам’яного вугілля у січні–червні 2013р. було реалізовано промислової продукції (робіт, послуг) на 5,4 млрд.грн.

Луганська область дала 8,4 млн.т – третину всієї кількості кам’яного вугілля країни, у тому числі коксівного – 1,8 млн.т, антрациту – 5,8 млн.т, енергетичного іншого – 0,8 млн.т.

Більша частка випуску кам’яного вугілля області (76,1%) належить шахтарям міст Ровеньки, Свердловськ, Краснодон.

Для подальшого розвитку галузі та підвищення безпеки праці шахтарів необхідно постійно дбати про її технічний стан.

За січень–березень 2013 року у розвиток підприємств з добування кам’яного вугілля спрямовано 653,3 млн.грн. капітальних інвестицій, що складає 30,7% від загального обсягу капітальних інвестицій освоєних по області. В порівнянні з відповідним періодом минулого року обсяги капітальних інвестицій збільшилися на 8,6%. Основним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств.

Усім робітникам галузі, усім, хто добуває чорне золото країни, низький уклін за самовіддану працю.

 

Головне управління статистики у Луганській області

Последние комментарии