Штраф за несвоєчасно подану звітність

Працівники управління пенсійного фонду в Сєвєродонецьку зазначають, що нині в нашому місті нараховується вже понад 650 приватних підприємців, які підлягають штрафу за несвоєчасну звітність перед фондом. Основна причина проблеми — необізнаність городян. Проте незнання нових законів не звільняє від відповідальності. 

Згідно Закону України “Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, всі без виключень фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, хто обрав спрощену систему оподаткування, а також особи, які забезпечують себе роботою самостійно: адвокати, нотаріуси, художники, фотографи тощо, незалежно від виду своєї роботи та результатів підприємницької діяльності мусять надавати звітність Пенсійному фонду у встановлені строки. Для фізичних осіб-підприємців цей строк закінчується 10 лютого, для самозайнятого населення — першого травня наступного за звітним року. Закон вступив у дію в 2011 році. Тож всі, хто з тієї пори не надав звітності про підприємницьку діяльність або прострочив встановлений термін — таких боржників у Сєвєродонецьку вже близько 660 — зобов’язані сплатити штраф у розмірі 170 гривень. Якщо штрафні санкції не будуть погашеними, борг стягується у судовому порядку.

На жаль, більшість проблем, пов’язаних із несвоєчасною звітністю підприємців, виникає через їх власну необізнаність. Найчастіше люди, які в минулому мали власну справу, вважають, що перестали бути підприємцями, коли процедура закриття підприємницької діяльності ще триває. Тобто ця людина підлягає всім зобов’язанням діючих підприємців.

Зазначимо, що підприємці, які мають незабаром отримати право на пенсійне забезпечення, мусять надати у пенсійний фонд одразу два звіти за поточний рік: перший - до дати призначення пенсії, другий — у загально встановлений строк.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии