Податок на нерухомість вступив в дію

В Україні почав діяти податок на нерухоме майно, і віднині власники квартир, будинків, котеджів та кімнат у малосімейках раз на рік повинні платити спеціальний податок. Та не варто передчасно хвилюватися тим, хто має квартиру площею до 120 квадратних метрів, або житловий будинок, площа якого не перевищує 250 метрів квадратних. Для них закон передбачає пільги з оподаткування.

За кожен квадратний метр понад пільгової площі для квартир житловою площею від 120 до 240 квадратних метрів і житлових будинків житловою площею від 250 до 500 квадратних метрів платіж складе 1 відсоток мінімальної зарплати. Пільги будуть застосовуватися до житлового приміщення, в якому прописаний платник податків, але за бажанням власника нерухомості, пільги можуть бути застосовані до іншого об’єкта. Наприклад, якщо ви володієте двома квартирами по 45 кв.м., то пільга може бути застосована лише до однієї з них. За другу ви сплачуєте податок за встановленими ставками.

Для отримання пільги громадянину необхідно повідомити податкову інспекцію та надати заяву про об’єкт нерухомості до якого застосовується пільга.

Усі фізичні особи-власники нерухомості, які мають сплатити новий податок, отримають до 1 липня спеціальні квитанції, в якій буде вказана сума до оплати в бюджет. Зробити це потрібно протягом двох місяців з моменту отримання повідомлення. Для цього громадяни можуть скористатися послугами банківських установ або поштових відділень, жителі сільської місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських рад.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии