Після виборів порушники закону безкарними не залишаться

Органами прокуратури області проводиться робота, спрямована на забезпечення законності під час проведення передвиборчої кампанії.

Продовжують надходити заяви та повідомлення громадян про неправомірні намагання вплинути на їх вільне волевиявлення.

Чимало фактів злочинної діяльності припинено правоохоронними органами.

Зокрема, у кримінальній справі порушеній прокуратурою м. Стаханова за фактами перешкоджання здійсненню виборчого права поєднаного з підкупом виборців за попередньою змовою групою осіб, двом особам, які безпосередньо здійснювали підкуп, пред’явлено обвинувачення за ч.3 ст.157 КК України. 

Стосовно одного з обвинувачених судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Досудове слідство знаходиться на завершальному етапі, після його закінчення справу буде спрямовано до суду для розгляду по суті і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які здійснювали підкуп виборців.

Відповідальність за вказаний злочин передбачає позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

За порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку) (ст.159-1 КК України) передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Наголошуємо, що за злочин, передбачений ч.3 ст.157 КК України особу може бути звільнено від кримінальною відповідальності якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло 5 років, а за ч.3 ст.159-1 КК України – 10 років. 

Таким чином, не слід вважати, що після проведення виборів народних депутатів України злочинні діяння проти виборчих прав громадян залишаться безкарними.

Заходи до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення, вживаються під час проведення виборчої кампанії і будуть вживатись після її завершення.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

Последние комментарии