В порівнянні з минулим роком норми харчування в закладах відпочинку стали виконуватися краще

За даними епідеміологічного аналізу, показник захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) населення області за 30 тиждень 2012 року нижчий середнього багаторічного обласного показника (на 2,0%) і  складає 9,8випадку  на 100 тисяч населення (захворіло 219 осіб).  Про це повідомляє санітарно-епідеміологічна служба Луганської області.

Незначне перевищення регіональних середніх багаторічних показників захворюваності на ГКІ відмічається в мм. Луганську, Лисичанську та Первомайську,  епідеміологічний зв'язок між захворюваннями відсутній.

Тижневий показник захворюваності на вірусні гепатити (ВГ) згідно первинних термінових повідомлень нижчий середнього багаторічного обласного показника (0,5) і складає 0,1 випадку на 100 тисяч населення. Всього з попереднім діагнозом «Вірусний гепатит» госпіталізовано 2 особи.

За даними оперативного епідеміологічного аналізу захворюваність на вітряну віспу та скарлатину на рівні середньо багаторічних показників, санітарно-епідеміологічною службою введені обмежувальні заходи у 8 групах дитячих дошкільних закладів.

В липні поточного року держсанепіднагляд здійснювався за 74 закладами дитячого оздоровлення та відпочинку, в т.ч. 6 дитячими санаторіями, 35 закладами оздоровлення, 33 закладами відпочинку з денним перебуванням.

Готується до відкриття 30.07.12р. дитячий оздоровчий заклад «Супутник» шахти «Вергелівська» ДП «Луганськвугілля». Із-за несвоєчасного фінансування заклад відкривається із запізненням. Заходи плану-завдання виконані.

Оздоровчі заклади без погодження  не відкривались.

З початку літнього сезону санепідслужбою всього проведено 1149 обстежень закладів оздоровлення та відпочинку, з них виявлено порушень – 144 (12%). В липні  проведено 160 обстежень, в т.ч. виявлені порушення в 22 (13,8%).

В закладі оздоровлення при ЗОШ № 24 м. Лисичанська мало місце порушення технології приготування курячого рагу, що підтвердилось лабораторними дослідженнями на мікробіологічні показники. На завідуючу виробництвом їдальні в цьому закладі накладено штраф.

За порушення правил миття столового посуду в закладах оздоровлення «Солов’їний гай» Антрацитівського міського відділу освіти та «Привілля» відокремленого підприємства санаторія-профілакторія «Привілля» в м. Лисичанськ накладалися штрафи на завідуючих виробництвами.

В закладі оздоровлення та відпочинку «Берізка» управління у справах сім’ї та молоді Луганської облдержадміністрації заготівельником ПП «Схід-Продрезерв» доставлено кисломолочний сир без необхідного пакету документів, підтверджуючих якість продукту. Також в цей заклад доставлено і манну крупу без маркувального ярлика. Оштрафовано заготівельника ПП «Схід-Продрезерв».

В порівнянні з минулим роком норми харчування в закладах відпочинку стали виконуватися краще. Однак, в більшості з них відмічався дефіцит молочнокислих продуктів, свіжих овочів, риби.

За даними аналізу, проведеному в закладах відпочинку м. Луганська, при вартості харчування 20 грн. виконання норм харчування по основним продуктам, в середньому, склало: м’ясо – 127,6%, риба – 56,6%, сметана – 43%, м’який сир – 75,9%, твердий сир – 226%, молоко – 37,9%, соки – 232,8%, фрукти – 147%, овочі – 87%, картопля – 82%.

За незадовільний відомчий контроль за роботою харчоблоків міських закладів відпочинку в частині забезпечення виконання норм харчування накладено штраф на директора Луганського міського комунального підприємства «Покоління».

З початку оздоровчого сезону станом на 27.07.12р. під час перевірки оздоровчих закладів відібрано проб питної води: на хімічні показники – 784, в т.ч. з відхиленням по жорсткості - 125 (16%), на мікробіологічні показники – 1100 проб, в т.ч. не відповідали нормативам - 31 (2,8%). При невідповідності води стандарту проведені протиепідемічні заходи.

Води відкритих водойм досліджено на хімічні показники - 23 проби, в т.ч. було 1 відхилення, на мікробіологічні показники – 36 проб, в т.ч. 5 проб з відхиленнями. Досліджено 1023 проби страв на відповідність калорійності, в т.ч. в 16 (1,5%) пробах були відхилення; 896 страв на мікробіологічні показники, в 13 (1,4%) пробах були відхилення. На вміст аскорбінової кислоти досліджено 30 проб, без відхилень. Із досліджених 7658 змивів в 174 (2,2%) було виявлено умовно-патогенну мікрофлору. В усіх випадках санепідслужбою дані приписи, проведені протиепідемічні заходи та заходи адміністративного впливу: накладено штрафів – 153, в т.ч. за липень - 31; відсторонено тимчасово від роботи – 51 особа, в т.ч. за липень - 19; фінансових санкцій накладено – 1; винесена 1 постанова про вилучення з реалізації харчових продуктів; винесено 7 постанов про тимчасове припинення експлуатації закладів відпочинку та окремих споруд, в т.ч. за липень – 5, постанов про обмеження асортименту – 3.

Винесено попереджувальну постанову від 10.07.2012р. № 50 про тимчасове припинення функціонування оздоровчого закладу «Берізка» управління у справах сім’ї та молоді Луганської ОДА з причини незадовільних результатів мікробіологічних показників проб води на харчоблоці та в басейні. У перерві між змінами були проведені протиепідемічні заходи, заїзд 2-ї зміни розпочато своєчасно 15.07.2012 р., фактично експлуатація закладу не припинялась.

Постановами санепідслужби тимчасово заборонялась експлуатація 3-х басейнів у зв’язку з невідповідністю за санітарно-гігієнічними нормативами проб води в закладах оздоровлення «Казка» Луганського міського комунального підприємства «Теплокомуненерго» від 03.07.2012р., «Юність» Луганської міської ради від 05.07.2012р. та «Берізка» управління у справах сім’ї та молоді Луганської ОДА від 02.07.2012р.

Після дезінфекції басейнів, при повторних відборах проб води відхилень від норми не виявлено, басейни відкриті.

Епідемічних ускладнень в закладах оздоровлення та відпочинку не зареєстровано.

Последние комментарии