Спрощено порядок реєстрації транспортних засобів

27 червня 2012 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою передбачені зміни в Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів і мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів і мопедів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388.


Прийняття даного нормативного документа дозволить спростити процедуру державної реєстрації транспортних засобів і зменшить кількість дорікань з боку громадян на роботу реєстраційно-екзаменаційних підрозділів Державтоінспекції МВС.
Спрощено існуючу процедуру державної реєстрації транспортних засобів у частині обов'язкового надання транспортного засобу при перереєстрації у зв'язку зі зміною місця проживання власника й при відновленні втрачених або зіпсованих документів.
Згідно з прийнятими змінами, зокрема п. 15 зазначеного Порядку, відповідальним за справжність ідентифікаційних номерів транспортного засобу, зазначених у реєстраційних документах, є його власник.
Також, у випадку пошкодження ідентифікаційного номера перша державна реєстрація транспортних засобів проводиться тільки після експертного підтвердження справжності ідентифікаційного номера.
Не допускається державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, крім випадків вибракування їх у цілому, номери двигунів яких мають ознаки навмисного знищення або підробки (крім випадків повернення транспортного засобу законному власникові зі знищеним або підробленим ідентифікаційним номером двигуна після незаконного заволодіння таким засобом).
Власники можуть зареєструвати або перереєструвати транспортний засіб незалежно від місця своєї реєстрації або проживання, або регіону реєстрації транспортного засобу.
Також постановою Кабміну передбачена можливість збереження за бажанням власника номерного знака транспортного засобу при перереєстрації на іншого власника в межах одного регіону.
Постанова регулює порядок державної реєстрації самостійно зібраних транспортних засобів, а також приводить у відповідність зі статтею 34 Закону України «Про дорожній рух», у частині виключення відмови в проведенні державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів у випадку, коли їхні власники або уповноважені на їх використання особи мають заборгованість по сплаті штрафних санкцій за порушення правил, норм і стандартів у сфері безпеки дорожнього руху.

УДАІ ГУМВС України
у Луганській області

Последние комментарии