У червні стартує пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою

На виконання соціальних ініціатив Президента України Кабінет Міністрів України розпочав запровадження європейського підходу до ціноутворення на лікарські засоби. Першим кроком на шляху до цього стала розробка та прийняття Постанови Уряду від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», дія якого розпочнеться 1 червня 2012 року.

В 2010 році в Україні нараховувалося 12,1 млн. громадян, у яких було діагностовано гіпертонічну хворобу. Це складає 32% дорослого населення. Тобто кожна третя людина дорослого віку сьогодні страждає на гіпертонічну хворобу різної форми. І щорічно це захворювання виявляється у одного мільйона українців. Відомо, що наявність високого артеріального тиску суттєво підвищує захворюваність на ішемічну хворобу серця та інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність.

Несприятлива епідеміологічна ситуація, що склалася в Україні щодо гіпертонічної хвороби і спричинених нею ускладнень, може бути суттєво виправлена, якщо взяти до уваги той факт, що високий артеріальний тиск успішно коригується. Стійкі позитивні тенденції, що намітились у показниках здоров’я населення України протягом періоду реалізації програм (показник первинної інвалідності від гіпертонічної хвороби серед дорослого населення зменшився майже у 3 рази, а серед працездатного – у 2,5 рази), дають надію на більш істотне їх поліпшення в подальшому за умови продовження заходів, спрямованих на боротьбу з артеріальною гіпертензією, та при постійно діючій системі профілактики і лікування хвороби.

На виправлення ситуація й спрямований зазначений пілотний проект. Реалізація його відбуватиметься в 2 етапи: перший етап передбачає продаж лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби за цінами, що не перевищують рівень порівняльних (референтних) цін, а другий, який почнеться 1 вересня, – запровадження механізму компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби (реімбурсації) за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Последние комментарии