Рятувальники будуть чергувати на водоймах області під час Водохрещення

19 січня відзначається одне з найбільших християнських свят – Водохрещення. Головну роль у його святкуванні відіграють обряди, пов'язані з водою. Після служби в храмі урочисті процесії йдуть до водойм, де  заздалегідь в кризі вирубуються ополонки, зазвичай, у формі хреста. Водосвяття здійснює священик, читаючи молитви і тричі занурюючи хрест у воду. Така вода вважається святинею, що зціляє душу й тіло. Православні зачерпують святу воду, умиваються нею, а найсміливіші тричі поринають в ополонку.

Тим, хто планує цього року здійснити обряд занурення, Головне територіальне  управління МНС у Луганській області  рекомендує робити це  лише в  місцях,  які визначені для святкування органами місцевого самоврядування. Там будуть чергувати рятувальні пости в складі 3-4 чоловік, забезпечені всім необхідним для порятунку людей на воді. Правильна організація подібних заходів, яка включає підготовку ополонки, медичний контроль, готовність рятувальної служби, допоможе уникнути травм і нещасних випадків на кшталт того,  що стався 19 січня минулого року в Сєвєродонецьку. 

Тоді в крижаній ополонці, і зовсім не за власним бажанням, опинився місцевий мешканець. Щоб скоротити шлях до водохресної купелі, він вирішив перейти замерзлим озером Чистим на протилежний берег, та десь  метрів за  70 лід тріснув, і чоловік провалився. Тільки завдяки тому, що біля купелі чергував рятувальний пост,  постраждалого швидко доставили на берег, каретою «швидкої допомоги» з діагнозом «загальне переохолодження і садна рук» він був госпіталізований у терапевтичне відділення міської лікарні.

Нагадуємо, що навіть при дотриманні всіх необхідних запобіжних заходів з боку адміністрації міст і районів, рятувальної служби й медиків, люди, які планують занурення на Водохрещу, повинні бути вкрай обережними й уважними.

Рекомендується дотримуватись наступних правил:

 - перед купанням в ополонці необхідно розігріти тіло, зробивши розминку або пробіжку;
- до ополонки необхідно підходити в зручному, неслизькому взутті;

- необхідно переконатися в стійкості драбини для спуска у воду;

- не можна занурюватися у воду безпосередньо з криги;

- занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку;

 - не перебувати в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;

- після купання необхідно розтертися махровим рушником і надягти сухий одяг;

- для зміцнення імунітету необхідно випити гарячий чай, найкраще з ягід і фруктів.

 Не рекомендується:

    - купання дітей без догляду дорослих;

    - вживання  спиртних напоїв, купання в стані алкогольного сп'яніння;

    -  під'їзд до купелі на автотранспорті.

Шановні мешканці Луганської області! Подбайте про власну безпеку, і тоді Водохресне купання подарує вам заряд бадьорості й здоров'я на весь наступний рік.

 

Відділ роботи із ЗМІ та громадськістю ГТУ МНС у Луганській області

Последние комментарии