На Урядовому комітеті схвалено проект запровадження електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів

13 липня 2017 року на засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності схвалено проект постанови КМУ стосовно реалізації пілотного проекту щодо запровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини (ЕОД) для всіх постійних лісокористувачів.

Зазначимо, що наразі відсутні законодавчі акти у сфері функціонування системи електронного обліку деревини, тому було підтримано пропозицію Мінекономрозвитку стосовно прийняття проекту постанови у вигляді пілотного проекту.

Прийняття проекту постанови забезпечить нормативно-правове врегулювання функціонування єдиної державної системи ЕОД, встановить обов’язковість ведення ЕОД всіма постійними лісокористувачами, сприятиме відкритості та прозорості ринку лісоматеріалів, а також зменшенню обігу незаконно заготовленої деревини.

Окрім того, ЕОД забезпечить ефективний моніторинг за використанням деревини, врегулює облік заготовлених лісоматеріалів та наблизить лісогосподарську діяльність вітчизняних постійних лісокористувачів до європейських стандартів у сфері раціонального використання та збереження лісів.

Найближчим часом вищезазначений проект постанови КМУ має бути прийнятий на засіданні Уряду.

Нагадаємо, що Держлісагентству належить 73% лісів України, на які вже розповсюджується електронний облік деревини під час її заготівлі, 27% - іншим постійним лісокористувачам. 

Последние комментарии