Сєвєродончани зможуть подавати петиції до міськради

Сєвєродончани зможуть подавати петиції до міськради

Виконком Сєвєродонецької міськради прийняв рішення № 237 «Про розгляд проекту рішення міської ради «Про внесення змін до Статуту та затвердження Порядку розгляду електронних петицій, адресованих Сєвєродонецькій міській раді».

Міська рада прийме рішення щодо роботи електронних петицій. За технічні аспекти запровадження системи та інтеграцію з веб-сайтом відповідатиме відділ внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю міськради. Відповідня стаття про роботу електронних петицій теперь з’явиться у «Статуті територіальної громади м.Сєвєродонецьк».

«Тепер, за статею 17 статуту громади, жителі міста, яка звернулися до міськради, та питання, за яке підписалося більш ніж 500 жителів міста, розглядаються органами і посадовими особами місцевого самоврядування, до яких вони надійшли, невідкладно на засіданні виконавчого комітету міської ради, - повідомив в.о. першого заступника міського голови Сергій Зарецький, - у разі необхідності такі колективні звернення можуть виноситись на обговорення до громадської ради при Сєвєродонецькій міській раді або на розгляд міської ради». Порядок розгляду електронних петицій затверджуватиметься Сєвєродонецькою міськрадою.

Електронна петиція це особлива форма колективного звернення громадян до Сєвєродонецької міської ради. Вона подається та розглядається відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» та цього Порядку. Звертатися з петиціями можна буде через  веб-сайт Єдиної системи місцевих електронних петицій, що знаходиться за електронною адресою http://e-dem.in.ua.

Створювати петицію зможе будь-який житель Сєвєродонецька. Це безкоштовна послуга, яка враховую реєстрацію як ініціатора петиції так і громадян, що її підписуватимуть. Крім того, передбачено фіксацію дати і часу оприлюднення Петиції та підписання її громадянином.

Автор-ініціатор петиції заповнює спеціальну форму, яка розміщена на Веб-сайті петицій, де зазначає свої прізвище, ім’я, по батькові громадянина або назву громадського об’єднання (із зазначенням посадової особи), а також адресу електронної пошти. Неправдиві відомості, подані автором у петиції, громадським об’єднанням, є підставою для відмови в її оприлюдненні або для виключення з режиму оприлюднення.

У петиції має бути викладено суть порушеного питання, пропозиція щодо його вирішення, а в заголовку ззначено її короткий зміст. Електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Питання, порушене в електронній петиції, має відповідати інтересам всієї територіальної громади і компетенції міської ради.

Відповідальність за зміст електронної петиції несе ініціатор електронної петиції.Вона оприлюднюється на веб-сайті петицій протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором після перевірки петиції відділом зі звернень громадян Сєвєродонецької міської ради на відповідність вимогам, зазначеним у пунктах 3,6 цього Порядку. Дата оприлюднення петиції на веб-сайті петицій є датою початку збору підписів на її підтримку.

Громадяни, які бажають виразити свою позицію щодо петиції, реєструється на веб-сайті та активує позначку «підтримую» під обраною ним петицією. Петиція, яка протягом двох місяців не набрала 500 підписів на свою підтримку розглядається як звернення громадян відповідно до Закону України  «Про звернення громадян».

У разі набору петицією 500 голосів, міська рада проводить засідання міської ради, або виконавчого комітету щодо розгляду петиції, якщо така вимога міститься у відповідній електронній петиції. Автор- ініціаторпетиції має право представити свою електронну петицію на таких засіданнях.

«Після розгляду Петиції на засіданні виконавчого комітету міської ради або на сесії міської ради у термін, що не перевищує десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду, на офіційному веб-сайті міської ради та веб-сайті петицій оприлюднюється оголошення щодо підтримки або не підтримки Петиції. Інформація про кількість підписів, одержаних на підтримку Петиції, та строки їх збору зберігається не менше трьох років з дня оприлюднення петиції. Таким чином робота міською ради стане біль ефективною та прозором», - зазначив Сергій Зарецький.

Последние комментарии