Аграрії запропонували українським дітям програму безоплатної освіти в Польщі

Аграрії запропонували українським дітям програму безоплатної освіти в Польщі

25 вересня на навчання в місто Ключборк у Південно-Західній Польщі відправилась перша група українських школярів 10-класників. Завдяки освітній програмі між Опольським воєводством та Аграрною партією України вони зможуть отримати там безкоштовну освіту в коледжах і ліцеях. У групі з 40 дітей - троє з Луганщини.

16-річний Максим Батальщиков з села Красна Талівка Станично-Луганського району про освіту за кордоном і не мріяв.

-         Звідки батькам взяти такі кошти? Мама безробітна, тато працює в сільській раді, - хлопець дещо ніяковіє і міцно стискає в руках ранець.

Дізнавшись про програму безкоштовного навчання, навіть не роздумував, хоч зізнається: найбільше хвилюється через незнання мови. Навчатиметься Максим на автомеханіка.

-         Я хочу працювати з комбайнами. Сучасна сільськогосподарська техніка навіть цікавіша за автомобілі, - посміхається Максим.

 

 

 

 

 

 

 

Еліна Багірова та Ліна Соколова з Сєверодонецька по дорозі до Рівного, звідки група відправляється у Ключборк, уже встигли здружитись. Дівчата весело жартують і знайомляться з дітьми з інших областей.

Ліна навчатиметься на філолога, мріє вивчити кілька іноземних мов і подорожувати Європою. Еліна ж обрала спеціальність техніка-економіста.

-         Я ще в себе в школі вчилась у класі з фізико-математичним нахилом. Тож і в Польщі продовжу працювати з цифрами, - говорить Еліна.

Всі діти у Ключборку будуть жити в одному гуртожитку. А от навчатимуться в різних технікумах та ліцеях.

-         На вибір українців представили близько 100 спеціальностей у 5 навчальних закладах. Всі заклади розташовані поряд, десь у радіусі 1,5 кілометра. Ключборк – це невеличке містечко. Тож добиратись на навчання буде не складно. А житимуть наші діти всі разом, - розповідає куратор групи Валерій Скоцик.

Ці 40 дітей із 9 областей – перша група українських школярів, які поїдуть на навчання в Польщу. Усі витрати на навчання, проживання, медичне страхування бере на себе польська сторона. Програма може бути довготривалою, - розповідає голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

-         Коли взимку я їздив до Польщі вивчати досвід на рівні сенату, сейму, воєводств, гмін та повітів, я побачив, як мало ми використовуємо можливостей, які маємо. Є багато програм добросусідства між Європейським Союзом і Україною. Під них є фінансування як польського, так і європейського урядів, але вони майже не працюють – у нас просто про них не знають, бо мало комунікації. Якщо ця програма, яку ми запустили, сподобається дітям і батькам, і ми будемо бачити, що вона корисна, то в наступному році вона набере значно більших масштабів.

Віталій Скоцик свого часу сам здобував освіту за кордоном за схожою програмою.

-         То була перша програма обміну студентами після розвалу Радянського Союзу. Родина мігрантів з України Богдан і Неля Легмани вирішили дати можливість 16 кращим студентам з нашої держави навчатися в Сполучених Штатах Америки. Дивлячись на вас зараз, я добре розумію, що ви відчуваєте. Знаю: перші дні вам буде дуже важко. Ви плакатимете, дзвонитимете батькам, проситимете їх забрати вас додому. Але я вас дуже прошу, не здавайтесь. Перед вами відкривається море можливостей. Зумійте ними скористатися, - говорить Віталій Скоцик дітям.

Політик нагадав, що саме отримання якісної освіти для молоді було прерогативою держав, які показали економічні дива.

-         Багато країн починали економічний ривок із того, що посилали своїх дітей на навчання за кордон. Не запрошували іноземних фахівців, щоб вони провели їм реформи. Ви знаєте, що Китай досі державним коштом навчає дітей за кордоном. Якщо ми хочемо стати успішною країною – ми повинні думати, як дати дітям якісну освіту, а потім умови для роботи вдома, - зауважив Віталій Скоцик.

Після закінчення навчання перед дітьми не буде жодних зобов’язань щодо майбутнього працевлаштування.

-         Закінчивши коледжі і технікуми, ви отримаєте дипломи європейського зразка. З ними ви зможете вступати до будь-яких університетів Польщі чи інших країн Європи на тих же умовах, що і поляки. Але коли ви будете обирати свій подальший шлях у житті, повертайтесь в Україну, повертайтесь до батьків. Через ці 5-7 років, коли ви здобудете освіту, ви будете потрібні на Батьківщині, - запевнив Віталій Скоцик. 

Последние комментарии