Напередодні Дня бібліотек ЛОУНБ імені О. М. Горького відсвяткувала новосілля та провела масові заходи вже в новому домі

27 вересня – початок формування зовсім нової Луганської обласної бібліотеки. Саме так трактують цей день бібліотекарі ЛОУНБ імені О. М. Горького.

У вівторок, 27 вересня, команда обласної бібліотеки провела урочисті заходи, до яких долучилися інші бібліотеки Луганської області. До ЛОУНБ імені О. М. Горького, що нині функціонує в м. Старобільськ,  завітали 15 ЦБС, кожна з яких узяла участь у бібліотечному форумі.

Бібліотеки області продемонстрували наочно особливості та результати своєї роботи, поділилися свіжими ідеями.  З прийдешнім святом – Днем бібліотек –  та новосіллям Луганської обласної бібліотеки поздоровили заступник голови Луганської ОДА Лішик Ольга Петрівна, голова Старобільської райдержадміністрації Гаркавий Анатолій Іванович та начальник управління культури, національностей та релігій Луганської ОДА Адамчук Аліна Олексіївна. У рамках форуму відбулося нагородження кращих бібліотечних працівників  почесними грамотами та цінними призами, а також проведено зібрання представників влади та бібліотекарів, під час якого обговорювалася стратегія розвитку публічної бібліотеки та формування національної свідомості громадян.

Приводом для гордощів стало підведення підсумків роботи ЦБС за 2016 рік. Ідеться про чималу цифру загальнодоступних бібліотек у Луганській області, а саме – 337, 100 з яких оснащені сучасною комп’ютерною технікою, загальний бібліотечний фонд обласних бібліотек складає 3,9 млн. примірників. Бібліотекарі зауважили, що число користувачів збільшується з кожним роком, і сьогодні складає майже 2 млн.

Більше того, 2016 рік ознаменувався сплеском проектної діяльності публічних бібліотек, і це не може не тішити. Активну участь бібліотечні працівники брали в численних міжнародних проектах. Чи не кожна бібліотека може похизуватися встановленням постійного партнерства з такими організаціями як «Восток SOS», фонд «Відродження», культурними ініціативами «Останній бастіон», «Жива бібліотека», «З країни в Україну».

До заходів у рамках форуму  також долучилися письменники, художники, фотомайстри, музиканти й багато інших творчих особистостей та громадських активістів.  Приємними враженнями від обстановки в Луганській обласній бібліотеці та роздумами щодо бібліотеки майбутнього поділилися гості свята: „Здивувало те, що бібліотека зовсім не схожа на інші бібліотеки, тобто немає звичайних шаф із книжками. Вона більше схожа на конференц-залу, на клуб, а це світова тенденція. Бібліотека може бути трошки консервативною, але водночас залишатися сучасним  закладом”, − поділився фотохудожник Старобільська Михайло Світличний.

Не залишилися осторонь і колеги. Ірина Брігідєр, завідувач відділом мистецтв Рубіжанської ЦБС, зазначила, що сучасна бібліотека – це місце, де, у першу чергу, збирається молодь. „Зараз багато молоді в комп’ютерах, соціальних мережах, а мені б хотілося, щоб вони знаходили реальне спілкування, а не віртуальне, бо живе спілкування важливе: поділитися враженнями від прочитаної книги, обговорити захоплення. Це має бути сучасно оснащена бібліотека, де приємно знаходитися, де тепло та затишно, бо це найперша проблема. Важливо, щоб були зручні меблі, яскраве оформлення. Це має бути яскраво, креативно, молодіжно, стильно ”.

Приємною несподіванкою для команди ЛОУНБ імені О. М. Горького стали креативні подарунки від колег-бібілотекарів. Під кінець молода команда ЛОУНБ імені Горького підготувала досить нестандартну презентацію, потішивши аудиторією казкою, заснованою на реальних подіях. У сатиричній формі працівники розповіли історію свого переселення, засвідчивши таким чином виключно оптимістичне бачення пережитого становища.

Сьогодні бібліотекари можуть пишатися своєю плідною роботою, бо вона надзвичайно результативна та надихає на подальші успіхи в бібліотечній справі.

 

Прес-центр ЛОУНБ імені О. М. Горького 

Последние комментарии