Лікування гепатиту С в Україні: крок уперед чи біг на місці?

28 липня 2016 року  Альянс громадського здоров’я (Альянс) спільно зБлагодійною організацією «Благодійна організація «Обрій» провів традиційну всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!» у 27 містах всіх областей України. Головним мотивом цьогорічної акції стала вимога ефективного лікування препаратами прямої противірусної дії.

Мешканці Сєвєродонецька активно цікавилися акцією та інформацією про поширення гепатиту С, оскільки далеко  не всі знають  про шляхи передачі цього соціально небезпечного захворювання та про його лікування.  Загалом  за час проведення акції було використано 134 тестів на гепатит С  і у 10 осіб було виявлено гепатит С.

Об 10:00 для місцевих представників ЗМІ на місці акції відбувся короткий прес-брифінг на якому взяли участь:

У прес-брифінгу з нагоди всеукраїнської акції у м. Сєвєродонецька взяли участь:

-       Головний лікар Луганського обласного центру по боротьбі с ВІЛ/СНІД, Трощий Юлія  Олександрівна

-        Головний позаштатний дитячий інфекціоніст Луганської ОДА, завідуюча дитячим інфекціонним відділенням м.Сєвєродонецьк, Коляденко Олена Едуардівна.

-        Голова правління Благодійної організації «Благодійна організація «Обрій», Ольхова Світлана Олександрівна

-       Керівник напрямку проекту «Разом за життя»Благодійної організації «Благодійна організація «Обрій»  , Соколенко Марина Василівна

-        Пацієнти, хворі на гепатит С, які на даний час завершили лікування чи ще чекають його.

-        Активісти та небайдужі громадяни.

 

Проблема епідемії гепатиту С у світі стає масштабнішою. Як відмітила керівник БО «Обрій», Ольхова Світлана Олександрівна: «На сьогоднішній день, лише один з двадцяти інфікованих вірусним гепатитом у світі знає про свій статус. І лише в одному випадку зі ста проходить лікування».

Трощий Юлія Олександрівна розповіла детальніше про Гепати́т C. «Вірусний гепатит С - інфекційне захворювання, яке уражає як печінку, так й інші внутрішні органи. Інфекція часто перебігає безсимптомно, але хронічна інфекція призводить до утворення фіброзу в печінці і в кінцевому результаті до цирозу, чи раку печінки. Зараження відбувається парентерально, від прямого попадання вірусу з крові у кров, під час внутрішньовенного вживання наркотиків, чи при переливанні крові, внаслідок погано стерилізованого медичного обладнання. Вірус зберігається в печінці у близько 85 % інфікованих.».

Як зазначила, Коляденко Олена Едуардівна, проблема таких захворювань як гепатит С, повинна вирішуватися у нашому суспільстві якраз за допомогою активного виявлення хворих. «Вся небезпека  вірусного гепатиту С полягає в тому, що симптомів майже ніяких немає, але людина інфікована. Тому вона потребує невідкладної допомоги. Якраз я дуже вдячна за таку можливість, як сьогодні, коли є нагода  виявити пацієнтів, щоб потім вони приходили до нас лікувалися і одужували.»

Також виступила хвора на гепатит С, мешканка Сєвєродонецька, яка розповіла історію своїх труднощів лікування хвороби. «Люди, які хочуть побороти гепатит С, повинні розуміти, що таке лікування буде дороге. І аналізи за власний рахунок доволі не дешеві. Це велике випробування в житті  - постійно оббивати пороги кабінетів лікарів або ж просити кошти на своє лікування в місцевих депутатів. Це морально тисне на тебе. Якщо ти не вмираєш, то тобі безкоштовно програму держава не надасть, але і тоді, коли в людини починається цироз печінки, то не завжди держава на таких пацієнтів вчасно реагує».

За словами керівника напрямку Соколенко Марини Василівни, такі акції, як ця є дуже корисними, оскільки за допомогою таких інформаційно-профілактичних заходів виявляється більше хворих  на гепатит С, а вчасне виявлення  дозволяє швидше вилікуватися. Та і акція показує, як  змінюється ставлення людей, які, здавалося б про це захворювання нічого не знають, але пройшовши експрес-тестування, перевіривши себе - починають більше піклуватися про власне здоров’я.

Альянс громадського здоров’я першим привернув увагу до проблеми гепатиту С в Україні ініціювавши адвокаційну кампанію «Вимагаємо лікування!» у 2012 році, в рамках реалізації якої протестовано швидкими тестами щонайменше 13,5 тисяч громадян, затверджено не менше 15 обласних програм для лікування вірусних гепатитів.

Більшість лікувальних закладів МОЗ досі використовують схеми лікування гепатиту С, які дають не більше 50-60% ефективності та коштують майже у двічі дорожче за нові та ефективні ліки. Окрім того, таке лікування в 3-4 рази довше та через значний перелік протипоказань можливе для обмеженої кількості громадян.  

Учасники акції наголошували на необхідності використання нових ЕФЕКТИВНИХ схем лікування, зокрема, через те, що в рамках тих самих бюджетів можна пролікувати значно більшу кількість хворих і з більшою кількістю успішних результатів та зменшити тривалість лікування, а отже і витрати на медичний супровід.

Схема лікування

Середня тривалість стандартного курсу лікування

Відсоток переривання терапії, у тому числі через гостроту побічних реакцій

Вірус не визначається в крові після курсу лікування

Вартість [1]

Застаріла, але досі використовується (пег-інтерферон+ рибавирін)

48 тижнів (майже один рік)

10 – 20%

50 – 60%

$ 4 324,4

Оновлена та внесена до  Уніфікованого протоколу лікування хронічного гепатиту С(софосбувір+пег-інтерферон+рибавирін)

12 тижнів (три місяці). В окремих випадках 24 тижні.

1,6%[2]

понад 90%

$ 2 453,3

У 2015 році Альянс розпочав першу в Україні програму лікування препаратом нового покоління– софосбувіром, якою планується охопити до 2000 осіб. Станом на 01.07.2016 1092 хворих на гепатит С вже успішно завершили курс лікування. Через 12 тижнів після закінчення терапії (стандартний термін обстеження для визначення ефективності лікування) в учасників програми лікування Альянсу у 93% вірус гепатиту С більше не визначається. Завдяки співпраці Альянсу та МОЗ препарати прямої противірусної дії було включено до Уніфікованого протоколу лікування та внесено до Номенклатури закупівлі лікарських засобів, які можуть закуповуватись за кошти державного та обласних бюджетів. Успішні моделі діагностики та лікування гепатиту С серед уразливих груп, які пілотує Альянс, мають перейматись та впроваджуватись на загальнонаціональному рівні з метою ефективної відповіді на масштабну епідемію в Україні.

Незважаючи на нові прозорі системи закупівель медичні установи досі не отримали заплановані 4736 флаконів софосбувіру, якими можна пролікувати 1579 хворих[3].

Альянс громадського здоров’я та партнерські організації закликали розпорядників державного та місцевих бюджетів ефективно використати створені важелі впливу (протоколи лікування, успішні моделі лікування, нові схеми закупівель) та зупинити епідемію гепатиту С на загальнонаціональному рівні, а також забезпечити конституційне право громадян на охорону здоров’я та медичну допомогу з боку держави!

***

У світі понад 150 млн. людей інфіковані гепатитом С,з них щонайменше 2 млн. хворих проживають в Україні. Більшість з них не знає про своє захворювання, оскільки у 80% випадків гострий період  проходить без симптомів.Одним з пріоритетних напрямків нашої діяльності МБФ «Альянс громадського здоров’я» є боротьба з поширенням епідемії вірусного гепатиту С в Україні та забезпечення діагностики та лікування ВГС для уразливих груп населення. У 2012 році Альянс- Україна ініціював всеукраїнську кампанію «Вимагаємо лікування», основною метою якої є розширення доступу до діагностики та лікування вірусного гепатиту С в Україні. З  2015 році центр кращих практик з питань ВІЛ/СНІДу, наркозалежності та гепатитів при Альянсі-Україна впроваджує глобальну кампанію «Об’єднатися та подолати гепатит С: знай, тестуй, лікуй».


[2]За даними моніторингу хворих в рамках програми лікування Альянсу

[3] 1579 стандартних дванадцяти тижневих курсів лікування.

Последние комментарии