«Об'єднання зусиль волонтерів, психологів та держави – єдиний шлях повноцінної реабілітації учасників АТО»

Можливості людського організму безмежні. Будь-яка травма, навіть втрата кінцівки, для людини яка має мету та підтримку оточуючих може стати не тягарем, а викликом, що вестиме до нових звитяг. І в цьому випадку гармонійне поєднання психологічної реабілітації та силового навантаження здатні творити дива навіть у важких випадках травм, отриманих учасниками АТО на Сході України.

Саме про це говорили учасники круглого столу, який був проведений 19 травня  у конференц-залі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) та був присвячений соціальній адаптації та реабілітації учасників АТО, які зазнали ампутацій кінцівок унаслідок бойових дій. Метою заходу було привернути увагу громадськості до сучасних зарубіжних підходів із реабілітації воїнів-ампутантів, а також виробити рекомендації для профільних органів влади щодо впровадження таких кращих практик у цільові державні програми. Крім того, під час круглого столу продюсер Євген  Коваль презентував соціальний проект «Ігри героїв»  – змагання серед ветеранів АТО в дусі популярного формату «кросфіт» за сприяння мережі спорт-клубів CrossFit Banda.

Учасники круглого столу, на якому головував виконавчий директор МЦПД Сергій Кіщенко, зійшлися на думці, що сьогодні в Україні численним волонтерським та державним ініціативам, направленим на подолання пост-травматичних станів у військових, не вистачає координації та об’єднання зусиль, ключом до якого могла би стати низка круглих столів та загальнонаціональна державна програма. За словами волонтерів із ГО «Побратими»,  сьогодні роль держави, на жаль, лише в тому, що вона «майже не заважає». Один з провідних психологів України, співробітник Центру реабілітації при Інституті психології ім. Костюка Людмила Шевченко повідомила, що все вони зараз мають – це 40 місць для пацієнтів, тоді як в цілому по країні психологічної реабілітації потребують в десятки разів більше ветеранів АТО, і в першу чергу, люди, які зазнали травматичної ампутації. Спеціальна підготовка військових психологів безпосередньо із середовища учасників бойових дій, координаційні центри зайнятості та адаптації - ось ті кращі світові практики, які вже сьогодні має впроваджувати Україна.

Детальніше про «Ігри Героїв 2016» за посиланням: https://youtu.be/wgXGZz37Alc

 

Запрошуємо усіх бажаючих побачити на власні очі спортивні змагання «Ігри Героїв 2016» 22 травня 2016 о 14:00за адресою: м. Київ, Новопечерський провулок, 5.

Последние комментарии