Кажуть, діти -- майбутнє країни і народу…..

Дитяча злочинність зростає з кожним роком. Склалася загрозлива статистика злочинності неповнолітніх, котра у декілька разів перевищує темпи зростання злочинності дорослих. Кримінально активні підлітки стають резервом для дорослої та рецидивної злочинності.

Найпоширенішими злочинами серед неповнолітніх залишаються крадіжки. Досліджуючи причини та умови, що сприяли їх скоєнню, їх мотиви, злочини можна поділити на скоєні в силу складних життєвих обставин, та на ті, що вчинені, бо "нічого робити", що типово для підліткового середовища.

Боротьба зі злочинністю неповнолітніх є однією з найважливіших проблем українського суспільства. На думку багатьох вчених, зростання підліткової злочинності пов’язано, перш за все, з соціально-економічною кризою, що супроводжується деформацією фундаментальних морально-етичних цінностей. Жертвами малолітніх злочинців зазвичай стають тварини, люди похилого віку, однолітки або молодші за віком особи. Не поодинокими є випадки, коли процес знущання над такими “жертвами” неповнолітні знімають на мобільний телефон, щоб згодом розмістити у соціальній мережі Інтернет.

Неповнолітні становлять таку вікову групу дітей, які перебувають в періоді психофізіологічного та соціального зростання, якому притаманне рольове експериментування. Через відсутність життєвого досвіду підліток не спроможній правильно оцінити ситуацію, що склалася, і, як наслідок, він вступає в конфлікт, що може призвести до порушення  закону.

За законодавством України, за загальним правилом, кримінальна відповідальність настає з шістнадцяти років. Проте за деякі злочини, вичерпний перелік яких передбачений ч.2 ст. 22 Кримінального кодексу України, – із 14 років. Це обумовлено по-перше, тим, що дитина у віці з 14 до 16 років спроможна усвідомлювати фактичні ознаки і суспільну небезпечність вчиненого нею діяння; по-друге, значною поширеністю саме цих злочинів серед неповнолітніх вказаного віку.

Зниження віку кримінальної відповідальності є неприпустимим. Це, насамперед, пов’язано з тим, що діти є майбутнім суспільства,  найбільш уразливою його складовою, яка потребує підтримки та належного забезпечення їх фізичного, психічного та морального здоров’я й виховання.

Завдяки налагодженій роботі правоохоронних органів та служб, на які покладена профілактика правопорушень, станом на 01.04.2016 р. на 33% зменшилась кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, в 2 рази зменшилась кількість неповнолітніх – правопорушників на території міста.

Протягом поточного року до Сєвєродонецького міського суду спрямовано клопотання про застосування заходів виховного характеру до неповнолітнього у виді передачі під нагляд педагогічного колективу ДНЗ «Сєвєродонецьке вище професійне училище».

 

В.В.Першина, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури

Последние комментарии