Законодавство передбачає кримінальну відповідальність за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів

З метою захисту економічних інтересів держави порядку виробництва й обігу підакцизних товарів законодавець передбачив кримінальну відповідальність за незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів (стаття 204 КК України).

Також, держава таким чином захищає життя і здоров'я людей як споживачів недоброякісної підакцизної продукції.

Переліки підакцизних товарів затверджуються і періодично переглядаються Верховною Радою України.

Алкогольні напої - це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць.

До інших підакцизних товарів на сьогоднішній день належать:
деякі транспортні засоби та шини до них; ювелірні вироби; нафтопродукти (авіаційний бензин, реактивне паливо, моторні бензини певних марок, дизельне пальне тощо); деякі продукти харчування (наприклад, кава, ікра осетрових, краби готові або консервовані, шоколад з начинкою або без начинки, пиво солодове); інші товари (одяг хутровий із норки, нутрії, песця або лисиці, одяг із натуральної шкіри, тощо).

Придбання підакцизних товарів означає, що особа у будь-який спосіб (купівля, обмін тощо) дістає фактичну можливість володіти, користуватись і розпоряджатись відповідними предметами.

Під зберіганням потрібно розуміти будь-які умисні дії, пов'язані з перебуванням підакцизних товарів у володінні винного (при собі, у будь-якому приміщенні, транспортному засобі, спеціальній схованці тощо).

Збут означає будь-які сплатні чи безоплатні форми реалізації підакцизних товарів, внаслідок чого вони переходять у володіння і розпорядження іншої особи (наприклад, дарування, обмін, передача в рахунок погашення боргу, відшкодування завданих збитків або як оплата виконаної роботи чи наданих послуг). Поняттям збуту охоплюється оптова і роздрібна торгівля підакцизними товарами, у т.ч. на розлив.

В поточному році прокурором Сєвєродонецької місцевої прокуратури підтримано державне обвинувачення в кримінальному проваджені стосовно Фізичної Особи Підприємця, який незаконне придбав, зберігав з метою збуту та збував незаконно виготовлені алкогольні напої.

Вироком суду Фізичної Особи Підприємця визнано винним у вчинені злочину передбаченому ст. 204 КК України та призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 грн.

 

Д.Черненко, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии