Підслідність справ органів прокуратури

Після набрання чинності Кримінально-процесуальним кодексом України 20.11.2012 року змінилася підслідність справ, які розслідуються слідчими органів прокуратури.

Як повідомив старший слідчий прокуратури м.Сєвєродонецька К.С. Каліберда,  відповідно до ст.2 і 6, п.1 розділу X «Прикінцеві положення» та п. 1 розділу XI «Перехідні положення» нового КПК України до початку діяльності Державного бюро розслідувань України слідчі органів прокуратури здійснюють розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, що займають особливо відповідальне становище згідно з ч. ст.9 Закону України «Про державну службу», особами, посади яких віднесено до 1-3 категорій посад, правоохоронцями та суддями. 

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» до правоохоронців (працівників правоохоронних органів) належать працівники органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, митних органів, органів охорони державного кордону, органів державної податкової служби, органів і установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, органів державної контрольно-ревізійної служби (державної фінансової інспекції), рибоохорони, державної лісової охорони та інших органів, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

При цьому працівники Державної виконавчої служби, в т.ч. державні виконавці, не відносяться до працівників правоохоронних органів, що офіційно розтлумачив Конституційний Суд України у своєму рішенні № 10-рп/2012 від 18.04.2012 року

Аналогічно дане поняття не поширюється і на категорії осіб, зазначених у ч. 2 п. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», зокрема на співробітників кадрового складу розвідувальних органів України, працівників Антимонопольного комітету України та уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

 

Щодо запобігання і протидії корупції

Одним з найважливіших напрямів діяльності органів прокуратури є забезпечення належної організації роботи у сфері запобігання і протидії корупції.

За інформацією старшого слідчого прокуратури м.Сєвєродонецька Д.В. Гринченко,протягом 2012 року прокуратурою міста складено чотири адміністративні корупційні протоколи та порушено три кримінальні справи про злочини з ознаками корупції, що є найвищим показником по області.

Зокрема, протоколи про адміністративні правопорушення складалися за фактами порушення вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» стосовно двох посадових осіб органів влади.

Окрім того, прокуратурою міста складено протокол стосовно працівника одного з державних підприємств, який використав свої службові повноваження та пов'язані з цим можливості та одержав неправомірну вигоду за сприяння у зайнятті господарською діяльністю, чим порушив обмеження, передбачені ч.1 ст.6 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Також прокуратурою міста складено протокол у відношенні посадової особи одного з комунальних підприємств міста – за використаннясвоїх службових повноважень та одержання у зв’язку з цим неправомірної вигоди.

За результатами розгляду вищевказаних протоколів усіх правопорушників визнано винними у скоєнні адміністративних корупційних правопорушень та призначено покарання у вигляді штрафів.

Последние комментарии