Новели КПК

Новий Криминально-процесуальний кодекс, який було прийнято 20.11.2012 р., в повній мірі відповідає європейським стандартам з охорони прав людини, в якому б процесуальному статусі (потерпілого, підозрюваного чи обвинуваченого) вона б не перебувала .

Як розповіла прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька Анастасія Валентинівна Ісаєва, однією з сучасних новел, запозичених в тому числі, з досвіду багатьох розвинених європейських країнах, є надання можливості укладення угод під час кримінального провадження. Законодавець передбачає два види угод: про примирення та про визнання винуватості, порядок укладення та умови яких чітко закріплені законодавством.

Угода про примирення - це своєрідний компроміс, договір, який може бути укладений між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим, та в якому сторони за взаємною згодою визначають покарання та порядок відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди. Така угода може бути укладена щодо злочинів невеликої чи середньої тяжкості та що особливо важливо у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

У новому КПК значно збільшено перелік кримінальних правопорушень, досудове розслідування за якими розпочинається лише на підставі заяви потерпілого. Разом із тим закон ускладнює закриття таких проваджень в разі відмови потерпілого від обвинувачення. Тому наміри щодо притягнення особи до відповідальності за такими правопорушеннями повинні бути детально обмірковані.

Досить демократичним є положення стосовно можливості призначення покарання для підозрюваного і звільнення від його відбування з випробуванням. Але така угода обов’язково повинна містити згоду сторін на його призначення. Також сторони зазначають строк відшкодування завданої шкоди кримінальним правопорушенням чи перелік дій, не пов’язаних з відшкодуванням шкоди, які підозрюваний зобов’язаний вчинити на користь потерпілого та строк їх вчинення .

Як підкреслила А.В. Ісаєва, даний інститут в значній мірі служить ефективним регулятором щодо відновлення не тільки майнових інтересів потерпілого, а й для задоволення його моральних потреб (набуття відчуття безпеки, розкаяння обвинуваченого, зникнення міжособистісного конфлікту). В свою чергу перевагами укладення угоди для обвинуваченого є уникнення невизначеності покарання у суді, а також економія процесуальних витрат та процесуального часу для обох сторін.

Цей інститут має важливе значення для судової практики, оскільки веде до скорочення строків розгляду справ, значно зменшує навантаження на роботу судів, економить грошові ресурси держави. І головне - сприяє правосуддю, захищаючи права та законні інтереси людини.

 

Інформація газети "Сєвєродонецькі вісті" 

Последние комментарии