Боротьба з корупцією

Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою Луганської області, як спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції, здійснюється систематичний аналіз стану законності у сфері запобігання корупції з метою попередження корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень у публічній і приватній сферах суспільних відносин.

Так, Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою упродовж лютого-квітня 2016 року проведена робота із вивчення стану дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції» в діяльності органів місцевого самоврядування, розташованих на території м. Сєвєродонецька, у тому числі щодо фактів реального конфлікту інтересів, суміщення з іншими видами діяльності, а також дотримання встановлених обмежень щодо отримання подарунків.

За результатами проведеної роботи Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою стосовно двох депутатів селищних рад складені протоколи про вчинення ними адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією за ч. 1 ст. 172-7 КУпАП (Неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів).

Сєвєродонецьким міським судом вищевказані депутати визнані винними у скоєнні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-7 КУпАП, яким призначені адміністративні стягнення у вигляді штрафу. Наразі судові рішення набрали законної сили.

Причинами скоєння вищевказаних адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, стала неналежна робота органів місцевого самоврядування, спрямована на їх запобігання.

Відповідно до вимог ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 6 КУпАП передбачено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, громадські організації, трудові колективи розробляють і здійснюють заходи, спрямовані на запобігання адміністративним правопорушенням, виявлення й усунення причин та умов, які сприяють їх вчиненню, на виховання громадян у дусі високої свідомості і дисципліни, суворого додержання законів України.

Відповідно до вимог частини 2 статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» здійснення контролю за дотриманням вимог частини першої цієї статті, надання зазначеним у ній особам консультацій та роз’яснень щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, поводження з майном, що може бути неправомірною вигодою та подарунками, покладається на постійну комісію, визначену відповідною радою.

Однією з причин скоєння депутатами адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, стала відсутність у Сєвєродонецькій міській раді та Борівській і Сиротинській селищних радах, постійно діючих комісій з питань запобігання і виявлення корупції, у зв’язку з чим Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою у вищевказані ради спрямовані листи з метою усунення порушень закону та вирішення питання про створення відповідних комісій.

 

К.С. Каліберда, прокурор місцевої прокуратури молодший радник юстиції 

Последние комментарии