Відновлення управління та примирення на Донбасі: робота продовжується

Програма ПРООН в Україні для “Відновлення управління та примирення у громадах України, постраждалих від конфлікту” досягла перших успіхів у сприянні відновленню, вдосконаленню суспільних послуг, відновленню довіри та налагодженню контактів між органам влади та громадами на Донбасі.

Краматорськ, 25 травня 2016 року — Сьогодні, через рік після запуску програми “Відновлення управління та примирення у громадах України, постраждалих від кризи”, Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні представила позитивні зміни, що були досягнуті місцевими органами влади та організаціями громадянського суспільства на Донбасі у зниженні напруженості, шляхом інклюзивного діалогу та заходів, спрямованих на примирення.

Програма, що виконуватиметься протягом 2015-2017 рр. за підтримки урядів Швеції та Швейцарії, які виділили бюджет у розмірі 3 млн. дол. США, спрямована на зміцнення потенціалу органів місцевого самоврядування для сприяння початковому відновленню, вдосконаленню суспільних послуг і включенню громадян до процесу прийняття рішень у районах Луганської та Донецької областей, постраждалих від конфлікту, шляхом залучення місцевих органів влади та організацій громадянського суспільства на регіональному, районному та муніципальному рівнях.

Програма спрямована на відновлення функцій управління, навчання місцевих посадовців з різних робочих процедур, розвиток громадських рад як містків між громадянськими та державними структурами, створення Громадянських консультативних бюро як незалежних позапартійних структур для надання рекомендацій населенню з питань наслідків конфлікту, сприяння місцевому діалогові та зміцненню довіри у межах громад, а також між ними та органами влади, шляхом спільного прийняття рішень, громадських консультацій і слухань, які забезпечують належний розгляд усіх проблем.

Протягом першого року були здійснені певні конкретні заходи по відновленню управління та примирення, зокрема, встановлення партнерських відносин між 2 обласними, 13 районними, 10 міськими та 2 сільськими радами; організація п'яти семінарів регіонального рівня за участі всіх зацікавлених сторін з метою розробки стратегії для Донецької області; два семінари з питань примирення та соціальної згуртованості, що були проведені у Краматорську та Сєвєродонецьку, а також відкриття семи консультативних бюро в березні.

Серед інших позитивних змін можна назвати завершення оцінки потреб, пов'язаних із розвитком інституційної спроможності органів місцевого самоврядування, розробку плану дій по укомплектуванню та проведенню навчальних програм для місцевих органів влади, створення системи показників моніторингу ризиків, завершення оцінки ризику вразливості та запуск публічної групи у мережі Facebook для “Громадських рад Донбасу” з метою надання корисної інформації та рекомендацій щодо організації та функціонування Громадських рад.

Директор Представництва ПРООН в Україні Янтомас Хімстра пояснює: “Відновлення та миробудівництво у районах, постраждалих від конфлікту, а також підтримка внутрішньо переміщених осіб, мають для нас першорядне значення. Конфлікт на сході — найсерйозніша проблема, що постала перед країною після здобуття незалежності у 1991 році. Ми дуже раді, що завдяки Швеції та Швейцарії ця програма приносить результати. Це початок довгого шляху до добре налагодженої практики управління, що забезпечуватиме увагу до всіх, і ми маємо намір закріпити досягнуті результати протягом наступних 18 місяців, завдяки значній додатковій підтримці з боку ЄС і Нідерландів”.

Последние комментарии